Sari la conținut

Amețeli, anemie, cârcei, dureri de cap sau piele uscată? Semn că îți lipsesc aceste vitamine

ameteala
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Ce se întâmplă atunci când îți pierzi echilibrul

Din cuprinsul articolului

Amețeli, anemie, cârcei, dureri de cap sau piele uscată? Semn că îți lipsesc aceste vitamine

Deficiențele nutriționale sunt un aspect deosebit de important pentru sănătatea noastre. Vitaminele și mineralele joacă un rol esențial în buna funcționare a organismului.

Medicii constată tot mai des carențe de vitamine şi minerale, atât la cei mici, cât și la adulți. Atunci când anumite substanțe nutritive lipsesc din organism, acesta are reacții care încearcă să ne facă atenți la prezența deficiențelor nutriționale.

De exemplu, în momentul în care apar crampele musculare şi cârceii, medicii spun că există o lipsă de potasiu, magneziu și calciu. Buzele crăpate – absența vitaminei A etc.

Fiecare carență are simptomele

Carența de vitamina A – vitamine importante
Deficitul de vitamina A se traduce în organism printr-o serie de simptome precum: senzație de ochi uscați (se asociază și cu deficit de acizi graşi esențiali Omega 3), ochi cu vinişoare roşii, buze uscate și crăpate, mai ales la colțurile gurii, pete maronii pe piele şi uscarea pielii.

Fructele care ajută la înlăturarea acestei carențe sunt:

  • caisele;
  • grepfrutul;
  • pepenele verde;
  • papaya;
  • prunele uscate.

Legume recomandate: morcovii, spanacul, ardeiul gras roşu, tomatele, broccoli, sparanghelul, fasolea verde, mazărea verde, varza şi varza de Bruxelles, cartofii dulci şi salata verde.

Potrivit  healthline.com., suplimentele cu potențial de stimulare a imunității trebuie introduse în alimentație.

În afară de elementele enumerate mai sus, multe suplimente pot contribui la îmbunătățirea răspunsului imunitar:

Astragalus. O plantă medicinală folosită în mod obișnuit în medicina tradițională chineză (TCM). Cercetările pe animale sugerează că extractul său poate îmbunătăți semnificativ răspunsurile legate de imunitatte.

Seleniu. Seleniul este un mineral care este esențial pentru sănătatea imunitară. Cercetările pe animale demonstrează că suplimentele de seleniu pot spori apărarea antivirală împotriva tulpinilor de gripă, inclusiv H1N1.

Usturoi. Usturoiul are puternice proprietăți antiinflamatorii și antivirale. S-a demonstrat că îmbunătățește sănătatea imunitară prin stimularea celulelor albe protectoare din sânge, cum ar fi celulele NK și macrofagele. Cu toate acestea, cercetările la om sunt limitate.

Lemn dulce. Lemnul dulce conține multe substanțe, inclusiv glicirrizina, care pot ajuta la protejarea împotriva infecțiilor virale. Conform cercetărilor în eprubetă, glicirrizina prezintă o activitate antivirală împotriva coronavirusului legat de sindromul respirator acut sever (SARS-CoV).

Pelargonium sidoides. Unele cercetări la om susțin utilizarea extractului acestei plante pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor infecțiilor respiratorii virale acute, inclusiv răceala comună și bronșita. Cu toate acestea, rezultatele sunt amestecate și sunt necesare mai multe cercetări.

Vitaminele din complexul B. Vitaminele B, inclusiv B12 și B6, sunt importante pentru un răspuns imunitar sănătos. Cu toate acestea, mulți adulți sunt deficitari în ele, ceea ce poate afecta negativ sănătatea imunitară.

Curcumină. Curcumina este principalul compus activ din turmeric. Acesta are proprietăți antiinflamatorii puternice, iar studiile pe animale indică faptul că poate contribui la îmbunătățirea funcției imunitare.

Echinacea. Echinacea este un gen de plante din familia margaretelor. S-a demonstrat că anumite specii îmbunătățesc sănătatea sistemului imunitar și pot avea efecte antivirale împotriva mai multor virusuri respiratorii, inclusiv virusul sincițial respirator și rinovirusurile.

Propolis. Propolisul este un material asemănător rășinii pe care albinele îl produc pentru a fi folosit ca material de etanșare în stupii de albine. Deși are efecte impresionante de întărire a imunității și ar putea avea și proprietăți antivirale, sunt necesare mai multe cercetări la om.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel