Sari la conținut

Amețeli, leșin și dureri de cap. Ce simptome apar tensiunea arterială este prea crescută sau prea scăzută

tensiunea arteriala variabila
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
tensiune arterială, tensiometru

Tensiunea arterială se măsoară în cmHg (mercur) şi are două valori (de exemplu, 12,8). Prima valoare reprezintă tensiunea arterială sistolică (presiunea sângelui când inima pompează sânge) şi, a doua, tensiunea arterială diastolică (presiunea când inima nu pompează sânge). Periculoasă este atât creşterea tensiunii mari (sistolice), cât şi a celei mici (diastolice).

Valoarea normală a tensiunii – în jur de 12/8

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, valoarea optimă a tensiunii arteriale este 12,8 cm- Hg. Dacă tensiunea coboară sub 9/6 cmHg este considerată hipotensiune şi dacă trece de 14/9 este considerată hipertensiune. Nu există diferenţe între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte valorile normale ale tensiunii arteriale.

„Există multe persoane care au tensiunea cuprinsă între 9-12/ 5,5-8 cmHg fără să aibă vreun simptom. În lipsa simptomelor, este acceptată ca tensiune normală valoarea permanentă de peste 9/6 cmHg. Trebuie luată ca reper tensiunea permanentă. Astfel, dacă o persoană are, de regulă, tensiunea 12,6, o valoare de 9/6 este pentru ea o tensiune arterială scăzută”, explică conf.dr. Florin Mitu, medic cardiolog la Spitalul de Recuperare din Iaşi.

Tensiune mică: ameţeli şi senzaţie de leşin

Cele mai frecvente simptome ale hipotensiunii sunt ameţelile, tulburările de echilibru, transpiraţiile, senzaţia de leşin sau leşinul. În mod normal, sportivii, nefumătorii, femeile mai slabe au tensiune arterială mai mică. „Cei care au hipotensiune au un risc mai mic de boli de inimă sau de rinchi, accidente vasculare, însă pot suferi traumatisme în timpul leşinului”, subliniază medicul cardiolog.

De regulă, tensiunea arterială scăzută, mai ales la o persoană tânără şi sănătoasă nu este un motiv de panică, dar cauza trebuie lămurită. De regulă, tensiunea scade în caz de deshidratare, boli cardiace (bradicardie-bătăi rare ale inimii, tahicardie-bătăi frecvente ale inimii), boli severe (şoc anafilactic, septicemie, pancreatită), pe sistem nervos.

Hipertensiune: dureri de cap, zgomote în urechi

Hipertensiunea arterială este mai răspândită decât hipotensiunea. În România, există 5 milioane de bolnavi. „Principalele simptome sunt durerile de cap, ameţelile, zgomotele în urechi, durerile în piept, sângerările nazale. Complicaţiile includ ateroscleroza (blocarea vaselor de sânge), cardiopatia ischemică, insuficienţa renală, infarctul, accidentul vascular (de patru ori mai frecvent la hipertensivi)”, atrage atenţia dr. Aurelia Constantin, medic internist la Clinica „Christian Sante” din Bucu reşti. Un risc foarte mare de ac cident vascular au pacienţii hipertensivi obezi, sedentari, fumători, alcoolici, cu valori crescute ale colesterolului şi cei care au un istoric familial de hipertensiune sau de boli de inimă.

RECOMANDĂRI

În caz de hipotensiune, medicii recomandă:
să beţi 2-3 litri de lichide pe zi
să consumaţi alimente cu un conţinut mai mare de sare
să evitaţi alcoolul şi grăsimile
să nu faceţi exces de cafea (limitaţi-vă la o cafea dimineaţa)
mâncaţi 4-5 porţii de crudităţi, care refac pierderile de apă
În caz de hipertensiune arterială, medicii recomandă:
să evitaţi căldura (valabil şi pentru hipotensiune) şi efortul fizic
să evitaţi sarea de bucătărie (atenţie la mezeluri şi conserve) şi să o înlocuiţi cu cea medicinală (100% potasiu)
să evitaţi alcoolul, cafeaua şi fumatul
să mergeţi regulat la medic pentru verificarea tensiunii
să evitaţi stresul

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel