Sari la conținut

Analiza care depistează cancerul de sân. Care sunt femeile cele mai predispuse la acest tip de diagnostic

Cancerul de sân este un diagnostic răspândit, de aceea depistarea lui este foarte importantă, făcută la timp oferă șanse reale de vindecare.

Dată fiind prevalența acestui tip de cancer atât în SUA, cât și în toată lumea, este crucial să știți cât mai multe lucruri despre cancer și de a ști să-l depistați în faze incipiente.

TE POATE INTERESA: Nu ignora niciunul dintre aceste șase simptome! Pot fi semnele cancerului de sân

Atât pentru cancerul de sân, cât și pentru alte tipuri de cancer, cunoașterea simptomelor și a metodelor de prevenție este foarte importantă. Informați-vă permanent.

Potrivit medicului specialist Cristian Florin Nicolae, iată ce trebuie să știm despre mamografie, analiza care depistează cancerul de sân.

”Mamografia digitală cu tomosinteză (DBT) are abilități crescute în detectarea cancerului mamar, în reducerea ratei de rechemare și în creșterea preciziei generale a diagnosticului, comparativ cu mamografia digitală.

Această specificitate a dus la adoptarea accelerată a utilizării acestui tip de mamografie (DBT) în screeningul și diagnosticarea cancerului mamar.

De exemplu, un studiu a arătat că utilizarea DBT a crescut, de la 12,9% în 2015 la 43,2% în 2017, rata de diagnostic a cancerului mamar.

Utilizarea crescută a DBT a dus și la scăderea biopsiilor inutile. Leziuni văzute doar sub tomosinteză – distorsiuni arhitecturale, focare fine de  microcalcificări, asimetrii de densitate, asimetrii focale și mase de dimensiuni foarte mici pot fi văzute mult mai ușor prin acest tip de mamografie.

Mamografia este un instrument eficient de screening, care s-a dovedit a scădea rata mortalității la femei cu 16–40% în studiile controlate randomizate și studiile observaționale. Cu toate acestea, cercetările au indicat că mamografia are limitări – scăderea sensibilității cu creșterea densității mamare. În aceste cazuri, recurgem la noi metode de diagnostic.

Dintre modalitățile disponibile pentru detectarea cancerului de sân, mamografia cu contrast (CESM) si examinarea RMN  la sân au cea mai mare sensibilitate.

Ambele metode sunt de primă alegere la femei cu sân dens (tip d) și la cele cu risc ridicat de cancer de sân. Acest grup este format din femei cu mutații în genele de sensibilitate la cancerul de sân BRCA1 și BRCA2 , rude de sex feminin, pe linie maternă, cu cancer de sân în istoric, femei care au fost expuse radiațiilor la nivelul toracelui, la vârste de 10-30 de ani și femeile al căror risc calculat, de cancer de sân, este de peste 20-25%.”, conchide dr. Cristian Florin Nicolae.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel