Sari la conținut

Analiza de depistare a cancerului gratuită pentru toate femeile. Unde se poate realiza și în ce condiții o poți accesa?

cancer ovarian
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Din cuprinsul articolului

Femeile pot beneficia de analize medicale gratuite, săptămâna viitoare, în urma unei campanii realizate prin Programul Național de Screening al cancerului de col uterin.

Scop si Obiective

Scopurile programului sunt prevenirea si combaterea cancerului de col uterin si intarirea capacitatii sistemului de sanatate pentru controlul si combaterea cancerului de col uterin la nivel national.
Obiectivul principal al programului este reducerea incidentei formelor invazive ale cancerului de col uterin si mortalitatii specifice prin cancer de col uterin.

Obiectivele specifice sunt:

a) depistarea cancerului de col uterin in stadii precoce;
b) indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente catre servicii medicale specializate de diagnostic si tratament;
c) cresterea gradului de informare a populatiei, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metoda de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.

Chiar dacă nu ai simptome, este dreptul și responsabilitatea ta să efectuezi anual un screening al cancerului de col uterin, care îți poate salva viața. 

  • Acest subprogram este adresat femeilor ce au vârsta între 25 şi 64 de ani, care nu au diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
  • La aceasta campanie, pot participa atât pacientele asigurate la CNAS, cât și cele care nu au asigurare de sănătate.
  • Testarea se oprește la femeile care au implinit vârsta de 64 de ani, numai dacă au ultimele 3 froțiuri Papanicolaou normale
  • Nu sunt eligibile femeile care prezintă absența congenitală a colului uterin, histerectomie totală pentru afecțiuni benigne, femei cu diagnostic de neoplasm col uterin sau alte forme de cancer genital

Cancerul colului uterin este a doua cauză de mortalitate, după cancerul mamar.

Pregatirea pacientei pentru recoltarea probei:

  • pacienta trebuie să nu fie la menstră, preferabil zilele 10-14 ale ciclului menstrual
  • a nu se utiliza spalaturi vaginale, ovule, spermicide, tampoane sau creme vaginale cu 48h înainte de recoltare
  • a se evita contactul sexual cu 48h înainte de recoltare.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel