luni, martie 27, 2023

Mii de femei din România, multe dintre ele aflate la vârste tinere, se îmbolnăveasc și mor de cancer de col uterin şi mor de o maladie prevenibilă, care chiar poate fi eradicată. Statisticile arată că 9 din 10 femei diagnosticate cu cancer erau infectate cu HPV, virusul Papiloma uman, care este extrem de contagios. 

cancer uterin

Studiile au arătat că anual, peste 1.800 de femei în România, părăsesc această lume din cauza cancerului de col uterin, al treilea cel mai frecvent diagnosticat cancer la femei, după cel de sân și cel colorectal.

Te-ar mai interesa: Boala care face ravagii în Români. Mulți o confund...

Atenție! Cancerul de col uterin NU doare

Prezența infecției cu HPV , virusul Papiloma uman, care este extrem de contagios, poate fi detectată printr-un simplu test Babeș-Papanicolau, care este gratuit în cadrul Programului național de screening. Cancerul de col uterin nu doare, atrage atenția doctorul Loti Popescu, șefa Biroului de promovare a sănătății din cadrul DSP Constanța, potrivit RRA.

„Testul Babeș-Papanicolau este un test foarte important în cadrul controlului medical periodic, pe care femeile cu vârsta cuprinsă trebuie 25 și 65 de ani trebuie să și-l facă anual. Cancerul de col uterin este un cancer curabil, cu condiția să fie diagnosticat la timp. Este un cancer parșiv, în sensul că manifestările nu sunt atât de evidente. El se dezvoltă lent, insidios. Cancerul de col uterin nu doare”, spune Loti Popescu.

Te-ar mai interesa: Medic: șase modalități de a reduce riscul de apari...

Fetele și băieții pot fi protejați de infecția cu HPV prin vaccinare înaintea începerii vieții sexuale.

Vaccinarea anti-HPV, inclusă în Programul național de imunizare

Mai mult, Vaccinul este folosit din 2006 în programele naționale de imunizare, iar țări precum Finlanda, Ungaria, Islanda, Malta, Norvegia, Portugalia, Spania și Marea Britanie au atins acoperiri vaccinale de peste 70%.

În România, vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul național de imunizare și este gratuită pentru fetele care au între 11 și 18.

Te-ar mai interesa: Horoscop 27 martie – 2 aprilie. Se anunță no...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private