Sari la conținut

Analiza de sânge care poate depista boala Alzheimer, înainte ca simptomele să se manifeste

alzheimer
Sursă foto: Getty Images / NY Post

Analiza de sânge care poate depista boala Alzheimer. Noul instrument de diagnosticare a fost lăudat de experți, deoarece ar putea „în cele din urmă să ne aducă mai aproape de un tratament pentru demență”.

Demența este o afecțiune neurologică des întâlnită, cu impact social major, prevalența ei crescând odată cu îmbătrânirea populației. În lume există aproximativ 55 de milioane de persoane diagnosticate, dintre care 70% sunt pacienți cu Alzheimer, însă, de multe ori, poate fi vorba de o combinație cu o altă formă de demență.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, împreună cu demența vasculară, cu corpi Lewy și demența fronto-temporală. Alte afecțiuni care pot cauza demență includ boala Huntington, Parkinson și Creutzfeldt-Jakob.

reguli pentru a preveni dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Descrisă pentru prima dată în 1906 de medicul german Alois Alzheimer, această afecțiune neurodegenerativă determină o deteriorare progresivă a capacităților cognitive până la pierderea autonomiei bolnavului.

Analiza de sânge care poate depista boala Alzheimer

Persoanele care suferă de Alzheimer ar putea primi în curând un diagnostic al bolii cu mulți ani înainte de apariția simptomelor, datorită unui nou test de sânge revoluționar.

Testarea sângelui unei persoane pentru un tip de proteină numită fosforilat sau p-tau ar putea fi folosită pentru a depista boala Alzheimer cu „precizie ridicată”, chiar înainte ca simptomele să înceapă să apară, sugerează un nou studiu, citat de  CNN.

Studiul a implicat testarea sângelui pentru un biomarker cheie al bolii Alzheimer numit p-tau217, care crește în același timp cu alte proteine dăunătoare – beta amiloid și tau – se acumulează în creierul persoanelor cu această boală.

În prezent, pentru a identifica acumularea de beta-amiloid și tau în creier, pacienții sunt supuși unei scanări a creierului, care adesea poate fi inaccesibilă și costisitoare. Dar acest test de sânge simplu s-a dovedit a fi cu până la 96% precis în identificarea nivelurilor crescute de beta-amiloid și până la 97% exact în identificarea tau, potrivit studiului publicat luni în jurnalul JAMA Neurology.

„Ceea ce a fost impresionant cu aceste rezultate este că testul de sânge a fost la fel de precis ca și testele avansate, cum ar fi testele pentru lichidul cefalorahidian și scanările creierului, pentru a arăta patologia bolii Alzheimer în creier” a spus Nicholas Ashton, profesor de neurochimie la Universitatea din Gothenburg din Suedia și unul dintre autorii principali ai studiului.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel