Sari la conținut

Analiza de sânge care va IDENTIFICA riscul de a dezvolta acest periculos tip de CANCER! Noutate

Analiza de sânge care va putea identifica riscul de a suferi de cancer la plămâni este o descoperire recentă.

Ea va evalua patru biomarkeri proteici și îmbunătăţeşte semnificativ posibilitatea identificării riscului de a suferi de cancer de plămâni, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC).

Această metodă ajută la identificarea persoanelor care ar trebui să realizeze un test TAC, o probă radiologică cu raze X utilizată tradiţional pentru diagnosticarea acestei maladii.

Unul dintre cercetătorii principali ai studiului, Mattias Johansson, a declarat EFE că este „prima dată când se foloseşte o analiză de sânge în contextul detectării precoce a cancerului la plămâni la persoanele predispuse”, notează Agerpres.

Acest nou model ţine cont de consumul de tutun al individului şi analizează nivelul în sânge a proteinelor CA125, Pro-SFTPB, CYFRA 21-1 şi CEA dintre care unele, precum CYFRA 21-1, se examinează deja individual pentru a diagnostica alte tipuri de cancer ca cel ovarian.

Studiul a analizat sângele unor bolnavi de cancer de plămâni când boala se afla încă în stare incipientă de dezvoltare.

Noul sistem, potrivit lui Johansson, a identificat, în rândul fumătorilor şi foştilor fumători, 63 % dintre viitorii pacienţi, în timp ce procentul celor prezentând indicii pentru a se supune unor examinări mai detaliate a fost de circa 42 %.

Detectarea timpurie a cancerului la plămâni are un rol cheie

Directorul IARC, Christopher Wild, a asigurat într-un comunicat că, deşi „evitarea tutunului este cel mai bun mod de a reduce riscul de dezvoltare a unui cancer de plămâni; între fumători şi foşti fumători cu risc mai mare, detectarea timpurie are un rol cheie în combaterea acestei boli”.

Cancerul de plămâni reprezintă 20 % dintre toate decesele cauzate de cancer în întreaga lume, iar cea mai mare parte dintre acestea, de 80-90 %, sunt provocate de tabagism, confirmă IARC – entitate care face parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel