joi, august 18, 2022

Analiza foarte importantă, decontată de Casa de Asigurări, dar pe care românii plătesc sute de lei în sistem privat. Analiza privid testarea nivelurilor de vitamina D este GRATUITA de 3 ani, însă cetățenii și chiar doctorii nu știu acest aspect.

Analiza privind nivelurile de vitamina D este importantă deoarece poate depista rahitismul la copii şi poate preveni osteoporoza la bătrâneţe.

Te-ar mai interesa: Secretele tenului perfect după 50 de ani: cum ne î...

Tiberiu Horcea, medic ortoped: „Vitamina D este implicată în mai multe aspecte importante în funcţionarea normală a organismului începând cu funcţia imună, funcţia tiroidiană. La copii, carenţa de vitamina D conduce la rahitism iar la adulţi, prin deficit, scade densitatea normală osoasă şi poate, din cauza aceasta vârstncii sunt sunt predispuşi la traumatisme de intensităţi mai mici la anumite tipuri de fracturi. De asta sunt foarte frecvente fracturile de şold, de exemplu”.


La nivelul țării sunt 19 unități spitalicești unde se poate face această analiză

Testarea nivelurilor de vitamina D poate fi făcută la recomandarea unui endocrinolog, obstetrician, neonatolog sau pediatru.

Te-ar mai interesa: 7 zodii vor da lovitura în curând! Ce îi așteaptă ...

În toată țara sunt 19 unități spitalicești unde se poate realiza testarea gratuită, din care în București sunt 5 unități medicale incluse în program. Una din unități este chiar Institutul Parhon unde medicii sunt şi coordonatorii campaniei la nivel naţional.

Potrivit proiectului inițial, unităţile medicale incluse în program ar trebui să prelucreze probe şi din judeţele limitrofe.

Te-ar mai interesa: Horoscop 19 august 2022. Astrolog: Păzește-ți spat...

Ministrul Sănătăţii consideră programul pe care îl finanţează inutil

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: „Conform unor ghiduri internaţionale în ceea ce priveşte programele de prevenţie, nu am găsit acest program de testare a Vitaminei D în primele 10-20 de programe ca şi prioritate. Haideţi să le facem primele 10-20 şi după aia o să vedem care sunt celelalte priorităţi care pot fi desfăşurate şi finanţate. Trebuie să le facem pe cele care influenţează direct viaţa şi sănătatea”.

Te-ar mai interesa: Atenție la fibromul uterin! Poate da complicații g...

Ministerul Sănătăţii a alocat în 2021 peste 550.000 de lei pentru acest program. Au fost testaţi gratuit aproape 13.000 de români, iar mai mult de jumătate dintre ei aveau carenţe de Vitamina D.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private