Sari la conținut

Supradoza de vitamina D poate afecta grav rinichii. Cum a ajuns un bărbat la spital în urma consumului de vitamina D?

Un bărbat care lua suplimente de vitamina D cu mult peste necesarul zilnic a suferit luni de zile consecințe grave asupra sănătății.

Într-un caz care evidențiază pericolele supradozajului cu suplimente, un bărbat de vârstă mijlocie a fost internat în Marea Britanie după ce a suferit timp de trei luni de vărsături recurente și alte simptome grave.

Medicii avertizează acum că acest caz a fost un exemplu de hipervitaminoză D – termenul oficial pentru o supradoză de vitamina D – un fenomen care este în creștere datorită popularității suplimentelor.

Hipervitaminoza D poate provoca o acumulare de calciu în sânge, care poate provoca greață și vărsături, slăbiciune și urinare frecventă, potrivit Clinicii Mayo. Centrul medical din SUA mai spune că toxicitatea vitaminei D ar putea provoca dureri osoase și probleme renale, cum ar fi formarea de pietre de calciu.

Medicii au avertizat despre pericolele supradozajului cu vitamina D în jurnalul BMJ Case Reports, după ce l-au tratat pe bărbatul în cauză.

Vărsături, greață, dureri abdominale

Bărbatul a fost trimis la spital de medicul de familie după ce a suferit de o serie de simptome grave, care au venit la o lună după ce a început un regim intensiv de suplimente de vitamine.

Simptomele sale, care au durat trei luni, au inclus vărsături recurente, greață, dureri abdominale, crampe la picioare, tinitus (țiuit în ureche), gură uscată, sete crescută și diaree.

De asemenea, a slăbit 12,7 kg în acest timp.

Pacientul a încetat să mai ia cocktail-ul zilnic cu suplimente odată ce aceste simptome s-au dezvoltat, dar nu au dispărut.

Analizele de sânge comandate de medicul său de familie au relevat că avea un nivel foarte ridicat de calciu și un nivel ușor crescut de magneziu. Nivelul său de vitamina D a fost de șapte ori peste nivelul recomandat.

De asemenea, s-a descoperit că are leziuni renale acute, iar organele nu funcționau corespunzător.

Bărbatul a fost ținut în spital timp de opt zile și i s-au administrat lichide pentru a-și curăța sistemul, precum și un tratament pentru a scădea nivelul de calciu din sânge.

Supliment de cocktail-uri fără rețetă

Pacientul și-a început regimul de suplimente la sfatul unui terapeut nutrițional.

Autorii studiului avertizează că astfel de cazuri sunt în creștere la nivel global, datorită popularității tot mai mari a suplimentelor promovate de reclame, influenceri în sănătate și nutriționiști.

Bărbatul care a fost tratat de medici luase doze mari de peste 20 de suplimente fără prescripție medicală în fiecare zi.

Acestea au inclus 150.000 de unități internaționale (UI) de vitamina D, de peste 300 de ori dozele zilnice standard recomandate.

La două luni de la externare, nivelul de calciu a revenit la normal, dar nivelul de vitamina D era încă anormal de ridicat.

Autorii articolului din jurnal au avertizat că „la nivel global, există o tendință de creștere a hipervitaminozei D, o afecțiune clinică caracterizată prin niveluri serice crescute de vitamina D3”.

Femeile, copiii și pacienții operați sunt cei mai susceptibili de a fi afectați, au adăugat ei.

Dr. Alamin Alkundi, endocrinolog și coautor al raportului, a declarat pentru Euronews Next că este nevoie de mai multă conștientizare a publicului pentru a preveni utilizarea excesivă sau utilizarea nesupravegheată a suplimentelor de vitamina D. El a adăugat că există riscuri și în cazul altor suplimente fără prescripție medicală.

„Practic, este posibil să faceți supradozaj cu orice supliment sau agent nutritiv (inclusiv apă), și acest lucru este mai ales dacă ficatul și/sau rinichii nu funcționează bine”

„De aceea trebuie avut grijă pentru a evita supradozajul cu orice supliment”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel