Sari la conținut

Analize anuale obligatorii. Ce investigații faci pentru a stabili ce stare de sănătate ai

analize laborator
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Analizele periodice sunt esențiale pentru sănătatea generală a organismului. Acestea sunt responsabile pentru depistarea și diagnosticarea unor boli înainte ca acestea să ajungă într-un stadiu avansat de evoluție.

În majoritatea cazurilor, diagnosticarea timpurie poate crește șansele de supraviețuire în cazul bolilor grave și, în general, ajută corpul să se vindece mult mai repede.

Cu cât acționăm mai repede asupra unei probleme cu atât mai mult vom avea de câștigat, subliniază medicii, care ne recomandă să nu trecem cu vederea peste analizele anuale obligatorii.

Analizele anuale obligatorii

Potrivit dr. Boantă, care a vorbit pentru DC Medical despre analizele periodice, setul obligatoriu, indiferent de sex, vizează analiza sângelui, funcțiile ficatului și rinichilor, precum și screeningurile.

”Hemoleucogramă, cu formula leucocitară, ca să vedem clar nivelul hemoglobinei, hematocritul, numărul de leucocite, numărul de eritrocite, de trombocite și subpopulațiile de leucocite, și ne dă o evaluare totală a sângelui nostru.

oți vrem să fim puternici și să avem energie, partea de fier: sideremia, care înseamnă fierul plasmatic și rezerva de fier hepatică – feritina serică.

La factorii de inflamație includem viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), proteină c reactivă, fibrinogen – ne dau o evaluare a unei eventuale infecții/inflamații în corpul nostru.

Funcția rinichilor și dozăm: ureea, creatinina, acidul uric.

Funcția ficatului: transaminazele (TGO, TGP), iar în cazul domnilor, dar nu numai, gama GT, care ne arăta un consum depășit de alcool”, a mai spus medicul.

În privința analizelor ”pe vârste”, dr. Boantă a precizat că persoanelor de peste 40 de ani le este recomandat realizarea unui profil lipidic – lipide totale, colesterol, trigliceride, fracțiuni de colesterol (HDL, LDL). Dacă acestea sunt crescute, în mod automat trebuie instituit tratament.

”În România pacienții, deja, vin cu următoarea complicație: cu grăsimi depuse în ficat, ceea ce se numește steatoză hepatică, sau pancreas gras și obligatoriu trebuie să ajutăm pacientul și să îi recomandăm o schimbare a stilului de viață, în principal al alimentației, și eventual introdus un medicament”, a mai spus aceasta.

La copii, interesul mai mare este partea de dezvoltare a scheletului și musculaturii, fapt pentru care trebuie văzut calciul, magneziul și obligatoriu vitamina D. De asemenea sunt recomandate examenul de urină și urocultura, precum și examen coproparazitologic și exudat nazal și faringian, mai ales când cei mici în comunitate, creșă/grădiniță.

Tipurile de screening solicitate

În ”bateria de screening” avem partea de hormoni tiroidieni: TSH, FT4, anti-TPO, în special la femei, dar, mai nou, și la adolescente, ”pentru că statul în casă în perioada pandemiei ne-a schimbat obiceiurile firești, iar atunci prima care reacționează este tiroida, glanda care ne controlează metabolismul”, a subliniat medicul.

Screening pe bolile hepatice – fie că e vorba de Hepatita B sau Hepatita C, cu dozare anti-HBs și anti-HCV, precum și antigenul Helicobacter pylori, acea infecție gastrică, destul de des întâlnită și la cei mici.

La femei, legat de particularitatea, testul Babeș-Papanicolau, examenul de secreție vaginală și ecografia de sân/mamografia, iar la bărbați: PSA (antigen specific prostatic) și free-PSA pentru adenocarcinomul de prostată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel