Sari la conținut

Analize de rutină care pot depista cancerul înainte de apariția simptomelor. Esențiale după 40 de ani

analize laborator
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Analize de rutină care pot depista cancerul. Teodor Dan Potecă, medic primar chirurgie generală (Spitalul Colentina), doctor în medicină și asistent universitar la UMF Carol Davila, ne-a explicat care sunt analizele pe care trebuie să le facem pentru a preveni cinci boli mortale ale prezentului.

Colonoscopia – indispensabilă atât pentru femei, cât și pentru bărbați

Vârsta de 40 de ani, incidența neoplasmului de colon se remarcă atât la femei, cât și la bărbați. În ultimul timp, din cauza apariției semipreparatelor – pline cu multiplii conservanți – numărul cazurilor de cancer de colon a crescut. Proasta alimentație constituie, astfel, principalul factor favorizant al instalării cancerului. Consumul în exces de grăsimi și proteine este extrem de dăună- tor organismului uman.

Pentru a preveni această boală trebuie consumate alimente bogate în fibre, care stimulează tranzitul intestinal. În Africa de Sud, la o populație mică – negrii bantu – care consumă regulat produse fibroase, cancerul de colon este aproape inexistent!

Se recomandă, în special, cruciferele – adică varza, conopida, brocoli, varza de Bruxelles. Revenind, dacă-ți faci la timp colonoscopia, iar cancerul este decelat în stadii incipiente – stadiul unu sau doi – chirurgia, coroborată cu terapia adjuvantă (chimio și radioterapia), are rezultate semnificative, inclusiv în procesul vindecării. Așadar, nu ezitați să preveniți!”, sună îndemnul doctorului Potecă .

Examenul Babeș-Papanicolau – vital pentru femei

„Această investigație are un rol extrem de important pentru femei. Ajută la detecția cancerului de col uterin, din păcate o patologie în creștere în România. Se efectuează, de obicei, anual și permite detecția leziunilor premaligne sau maligne în stadiu inițial. Detectat la timp și cu un tratament complex, cancerul poate fi stopat, se poate determina premisa vindecării. Factorul determinant care facilitează apariția acestei boli poartă un singur nume – HPV (Human papilomavirus). Este legătura directă cu contactele sexuale multiple, neprotejate”, explică medicul Teodor Dan Potecă.

Mamografia

„Cancerul la sân are două vârfuri de apariție: între 45 – 50 de ani și între 60-65 de ani. Între 40 și 50 de ani, femeile ar trebui să beneficieze de mamografie din doi în doi ani. După 50 de ani, ele ar trebui să meargă la control o dată pe an.

Ca și în cazul colonoscopiei, mamografia ajută la identificarea cancerului în stadii incipiente. Așadar, printr-un tratament adecvat, cresc șansele de supraviețuire”, susține dr. Teodor Dan Potecă.

EKG – valabilă pentru ambele sexe

„EKG – o investigație obligatorie, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Oferă informații importante despre activitatea electrică a cordului. În plus, EKG ul evidențiază schimbă- rile de structură ale cordului, care determină, la rândul lor, modificările electrice. Cu alte cuvinte, identifică diversele afecțiuni ale inimii. E ideal să fie descoperite din timp, nu la o vârstă înaintată”, recomandă medicul.

Triadă de investigații pentru cancerul de prostată

„Pentru bărbați, monitorizarea evoluției hiperplaziei benigne de prostată (adenom de prostată), cât și a cancerului de prostată este obligatorie. De ce? După 33 de ani, la toți bărbații începe să crească prostata. Excepție fac doar eunucii. Studiile de specialitate au relevat că, dacă toți bărbații ar depăși vârsta de 100 de ani, cea mai mare parte a lor ar dezvolta cancer de prostată.

Așa este programat bărbatul. Esențială pentru detecția acestei patologii este efectuarea unei triade de investigații: tușeul rectal, PSA (antigenul specific prostatic) și ecografia transrectală, eventual cu puncție ghidată”, concluzionează dr. Teodor Dan Potecă.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel