joi, august 18, 2022

Analize pentru depistarea cancerului de sân. Ecografia mamară și mamografia sunt două investigații importante pentru orice femeie. Acestea pot descoperi, timpuriu, o eventuală problemă la nivelul sânilor. 

Dr. Gabriela Constantinescu, medic primar endocrinolog la clinica ExMedica ne-a explicat cât de importante sunt testele pentru depistarea cancerului mamar și la ce interval de timp ar trebui repetate.

Te-ar mai interesa: Evită acest tip de masline! Sunt încărcate de adit...

– Ce teste pentru depistarea cancerului sunt recomandate și de la ce vârstă ar trebui făcute?

– Ecografia mamară este o metodă neiradiantă utilă,  în special femeilor sub 40 de ani, care au un țesut mamar glandular dens, ceea ce scade vizibilitatea leziunilor maligne la mamografie.

Analize pentru depistarea cancerului de sân

Mamografia este o metodă iradiantă, dar cea mai bună metodă de depistare a cancerului mamar. Este recomandat ca femeile să facă mamografie la 2 ani, după 40 de ani și la 1 an după 50 de ani. În funcție de rezultatul mamografiei, poate fi necesară repetarea la șase luni sau completarea cu alte investgații: RMN, puncție-biopsie.

Te-ar mai interesa: Trei zodii care au noroc cu carul. Te afli printre...

– Cât de importante sunt mamaografiile în lupta împotriva cancerului mamar?

– Mamografia efectuată constant previne riscul de deces cauzat de cancerul mamar, după unele studii, cu mai mult de o treime. Se recomandă după 40 de ani, țesutul mamar fiind mai puțin dens, ceea  ce crește acuratețea diagnosticului. Dacă pacienta  are mase palpabile după 35 de ani, tot mamografia este metodă de primă intenție. Mamografia este necesară și dacă pacienta are sub 35 de ani și antecedente familiale (rude de gradul 1) de cancer de sân la vârstă tânără sau teste genetice corelate cu neoplazii, precum și leziuni suspecte ecografic sau leziuni clinice suspecte ( retracții/îngroșări ale tegumentelor, ulcerații sau secreții mamelonare cu sânge).

Te-ar mai interesa: Bolile reumatice, în creștere alarmantă la tineri ...

– Care sunt riscurile la care se supun femeile care nu-și fac mamografii?

– Riscurile neefectuării mamografiei sunt subestimate; acestea sunt mai mari după 50 de ani. Femeile au un risc de cca 12% de a dezvolta cancer mamar la un moment dat pe parcursul vieții, iar depistarea tardivă scade șansa de supraviețuire.

– Dar bărbații, cât de predisuși sunt să dezvolte cancer de sân?

Te-ar mai interesa: Atenție la fibromul uterin! Poate da complicații g...

Cancerul de sân la bărbați este o afecțiune rară ( cca 1% din toate cazurile de cancer mamar), dar gravă. E mai frecvent la vârste înaintate, 60-70 de ani.

– Care sunt motivele apriției cancerului e sân la bărbați

– Factorii de risc sunt cei genetici- mutații genetice, de exemplu sindromul Klinefelter. Există un risc mai mare la cei care au mai avut în familie astfel de cazuri sau cancer de prostată. Factorii de risc dobândiți sunt tratamente hormonale, iradiere pentru neoplazii peste limita impusă, ciroză hepatică, afecțiuni testiculare asociate cu sterilitate, ginecomastie, dezechilibre hormonale

Te-ar mai interesa: Sfatul zilei de 18 august: Nativii Balanță trebuie...

– Cum se pune diagnosticul și care sunt metodele tratament?

– Diagnosticul este mai ușor în cazul bărbaților datorită țesutului mamar mult mai redus, leziunile putând fi palpate. Se va solicita apoi efectuarea unei mamografii, ecografii,  biopsii, care dacă leziunea malignă este mică, poate fi chiar excizională. Aceste investigații se vor cere și în caz de scurgeri mamelonare cu sânge sau ulcerații.

Tratamentul presupune intervenția chirurgicală cu evidare ganglionară, chimioterapie, terapie de reducție sau antagonizare hormonală și/sau radioterapie.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private