sâmbătă, iulie 2, 2022

Analize pentru depistarea unui tip agresiv de cancer. Florentina Ioniță Radu, medic gastroenterolog, a vorbit despre programul ROCCAS II, un program european de screening de cancer de colon.

„În strategia națională și în PNRR s-a introdus screening-ul, acesta ar fi viitorul în România. Este o strategie întreagă.

Ceea ce se întâmplă acum, și mesajul meu este către medicii de familie și către pacienții, în special din București și Ilfov, de a a face cunoscută acest screening de la Spitalul Militar Central, să consțientizeze toate persoanele care se încadrează în această grupă, adică cei de peste 50 de ani, cei care au antecedente de familie în cancerul de colon sau cei care au modificări, să se adreseze medicului de familie sau să sune direct la Spitalul Militar, la numărul de telefon 021 319 3046, destinat acestor pacienți, pentru a putea fi înrolați în acest program european de screening de cancer de colon, numit ROCCAS II.

Te-ar mai interesa: Vitamina esențială pentru celulele creierului. Un ...

Sunt niște proiecte europene care asta fac: screening-ul de cancer de colon.

La Spitalul Militar Central „Carol Davila” se face screening pentru populația din București și Ilfov.

Testul este gratuit.

La Spitalul Militar Central se poate programa, dar cel mai bine ar fi să se programeze prin intermediul medicului de familie. Orice medic de familie din București – Ilfov care vrea să se înscrie în program se poate adresa Spitalului AICI.

Până acum sunt peste 2000 de pacienți care au făcut screening, dintre care 70 au făcut colonoscopie și aproximativ 15 au fost găsiți cu leziuni”, a declarat Florentina Ioniță Radu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Te-ar mai interesa: De ce se umflă picioarele vara. Cauze: de la deshi...

Pentru medicii de familie

„Pacienții vor fi identificați în baza listelor oferite de către dumneavoastră pentru includerea în proiect. Activitatea de screening va cuprinde toate procedurile medicale care conduc la diagnostic în conformitate cu recomandările OMS.

Pacienții vor primi într-o primă etapă scrisori personalizate prin care vor fi invitați să participe în mod voluntar la programul de screening.

Te-ar mai interesa: Bila leneșă, tratament naturist. Medic: „Fac...

Conținutul scrisorilor de invitație va cuprinde atât date despre protocolul de inrolare în programul de screening cât și explicații despre testele ce urmează să fie utilizate.

Cei ce vor răspunde pozitiv invitației, se vor adresa dumneavoastră sau pot apela linia telefonică pusă la dispoziție în cadrul proiectului.

Primul pas pentru înrolare este exprimarea în scris a acordului informat de participare la program, respectiv semnarea Consimțământului informat.

Te-ar mai interesa: Cum știi că nu mănânci destule proteine. Cinci sem...

Pacientul va fi rugat de asemenea să răspundă împreună cu medicul de familie la un chestionar legat de prezența unor simptome sau istoric familial sau personal de cancer de colon – activitate cu durată de aproximativ 5-10 minute.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private