Sari la conținut

Anatomia patologică, diagnosticul de certitudine al unor boli ascunse. Dr. Adelina Birceanu: „Mulți pacienți când aud cuvântul biopsie se îngrijorează”

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Anatomia patologică, „standardul de aur” în diagnostic

Fiind considerată „standardul de aur” în ceea ce privește diagnosticarea bolilor, anatomia patologică este văzută de majoritatea oamenilor ca fiind echivalentă cu „diagnosticul cancerului”.

Cu toate acestea, anatomia patologica, o ramură a științei medicale care implică studiul și diagnosticarea bolii prin examinarea unor fragmente tisulare sau lichide, deservește aproape toate specialitățile medicale.

Într-un serviciu de anatomie patologică se întâmplă foarte multe lucruri bune pentru pacient, deși vorbim de o ramură a medicinii mai puțin cunoscută publicului larg. Un medic anatomopatolog are un contact redus cu pacienții, spre deosebire de medicul chirurg, de exemplu, dar munca sa este, în cele mai multe cazuri, de importanță capitală.

Dr. Adelina Birceanu: „Nu există specializare care să nu aibă nevoie de diagnosticul anatomopatologic”

Practic, un medic anatomopatolog oferă chirurgului siguranța actului operator.

„Anatomia patologică este una dintre cele mai complexe ramuri ale medicinei și implică diagnosticul histopatologic atât pe țesuturi de la pacienții care urmează a fi tratați cât și diagnostic în cadrul departamentului de autopsie.

Anatomia patologică cuprinde și citologia, biologia moleculară, fiind totodată și o componentă importantă în cercetare.

Sub umbrela anatomiei patologice există mai multe specialități precum medic, tehnician, biochimist, biolog dar și o colaborare inter și multidisciplinară, ca urmare pacienții pot beneficia de tratamente țintite”, ne-a explicat  dr. Adelina Birceanu, medic primar anatomie patologică, într-un interviu marca Doctorul Zilei.

dr. Adelina Birceanu
Sursa foto: arhiva personala

Anatomia patologică, „standardul de aur” în diagnostic

Ce rol are un medic anatomopatolog? Ce face, mai exact?

Rolul patologului este de a analiza țesuturi și de a le integra în context clinic, imagistic și molecular pentru a elabora un diagnostic de certitudine și de asemenea include date moleculare care îl ajută pe clinician să ia decizii personalizate în funcție de particularitățile raportate.

În spatele acestor rapoarte patologice stau ore de studii și cursuri și de asemenea foarte multe ședințe multidisciplinare și în cadrul departamentelor din laborator pentru a obține cele mai calitative țesuturi.

Timpul de așteptare pentru diagnostic depinde de laborator și de alte teste suplimentare

În cât timp se poate pune un diagnostic într-un serviciu de anatomie patologică? Ați putea să explicați ce se întâmplă cu o formațiune tumorală până la primirea unui diagnostic? De ce unii pacienți așteaptă uneori două sau trei săptămâni un rezultat anatomopatologic?

Diagnosticul histopatologic se pune atât pe formațiuni tumorale cât și pe materiale fluide. Odată prelevată piesa și trimisă către laborator, se va pregăti cu atenție pentru analiza microscopică care va pune și diagnosticul. În funcție de diagnostic se va planifica și tratamentul.

Stadiile prin care materialul prelevat trece sunt:

  • fixarea țesutului,
  • deshidratarea acestuia,
  • curățarea lui,
  • încorporarea lui în ceară,
  • tăierea în secțiuni,
  • colorarea și examinarea la microscop.

Fiecare pas trebuie efectuat cu precizie și atenție la detalii pentru a se asigura că caracteristicile celulare și arhitecturale ale țesutului sunt păstrate și analizate cu acuratețe.

În ceea ce privește timpul de așteptare, acesta depinde și de laborator dar și de alte teste suplimentare care sunt necesare.

Timpul de execuție în laboratorul nostru este destul de scurt, în jur de o săptămână. Avem și cazuri unde lucrăm împreună cu specialiști din afară, și atunci durează puțin mai mult.

De asemenea, în laboratorul nostru avem 4 departmente: histologie, imunohistochimie, citologie, și biologie moleculară. Sunt cazuri când avem nevoie ca aceste departamente să lucreze împreună pentru a stabili diagnosticul final.

Dr. Adelina Birceanu: „Mulți pacienți când aud cuvântul biopsie se îngrijorează”

Ce specialități clinice medicale are nevoie de diagnosticul anatomopatologic, pe lângă cel oncologic?

Anatomia patologică este necesară în aproape toate specializările, nu doar în oncologie. Mulți pacienți când aud cuvântul biopsie se îngrijorează crezând că este vorba de o afecțiune malignă.

Într-adevăr în oncologie anatomia patologică are un rol vital, însă este la fel de importantă și în afecțiunile begine. Nu există specializare care să nu aibă nevoie de diagnosticul anatomopatologic.

Ginecologie, urologie, dermatologie, ortopedie, reumatologie, orl, neurologie, hematologie sunt doar câteva dintre specialitățile clinice care necesită diagnostic patologic.

Diagnosticul anatomopatologic poate fi folosit pentru boli infecțioase, autoimune, neurologice, inflamatorii și lista poate continua.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel