Sari la conținut

Anevrismul cerebral, a doua cauză de deces la TINERI. Care sunt factorii de risc? Specialist: „Sângerarea produce o stricăciune asupra creierului, uneori ireversibilă, până la deces”

Neuralgia înseamnă durerea asociată cu afectarea nervilor
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Neuralgia este o durere severă, tăioasă sau fulgerătoare care apare pe traiectul unui nerv sau a nervilor

Anevrismul cerebral este un punct vulnerabil, subțire, al unei artere de la nivelul creierului. Acesta crește în dimensiune, din cauza acumulării de sânge, până în momentul în care se rupe. Deoarece este localizat la nivelul vaselor ce irigă creierul, anevrismul cerebral poate avea consecințe grave înainte de a se rupe, punând presiune pe nervii cranieni. 

Deși nu se cunosc cu exactitate cauzele care stau la baza apariției anevrismului cerebral, experții în sănătate susțin că există anumiți factori de risc ce pot contribui la apariția acestei afecțiuni.

Principalele cauze ale anevrismului cerebral

  • factori genetici (o persoană poate moșteni boli precum cele ale țesutului conjunctiv, boala rinichiului polichistic sau a malformațiilor arterio-venoase intracraniene, care sunt asociate cu dezvoltarea anevrismului cerebral)
  •  traumatisme cranio-cerebrale
  • hipertensiune arterială
  • tumori
  • infecții
  • consum de droguri și alcool
  • fumatul
  • boli ale sistemului vascular

Hipertensiunea și fumatul, factori de risc importanți

Dr. Cristian Mihalea, medic primar Radiologie Imagistică-Medicală, cu supraspecializare în Neuroradiologie Intervențională, și care operează la Spitalul CHU Bicentre din sudul Capitalei Franței și la Spitalul Clinic Sanador din București, a explicat la interviurile DC News, că fumatul și hipertensiunea sunt două dintre motivele pentru care apare anevrismul cerebral.

„Anevrismul cerebral este o dilatație a vasului carotidian sau a arterei cerebrale medii sau a arterei cerebrale anterioare, în care avem o dilatație, o slăbire a peretelui, care la momentul unei rupturi.

Sunt hernii, este un perete de vas sanguin slăbit, un colagen care slăbește fie datorită fumatului, fie datorită hipertensiunii, fie pur și simplu nu avem o cauză precisă pe care o putem identifica, și la un moment dat acest perete herniat poate să se rupă.

În urma unui puseu de hipertensiune, de exemplu, sau pur și simplu se rupe. Sângerarea produce o stricăciune asupra creierului, uneori ireversibilă, până la deces, alte ori cu sechele neurologice fabulos de importante.”, a explicat dr. Cristian Mihalea.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel