miercuri, martie 22, 2023

În timp ce în Anglia se anunță relaxarea restricțiilor și testarea întregii populații, gratuit, România încă nu are o bază legală pentru folosirea testelor pe bază de salivă, considerate o soluție salvatoare.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, solicită teste rapide pe bază de salivă pentru detectarea cazurilor de COVID-19 în rândul elevilor, după ce în ultimele două luni de școală au fost folosite mai puțin de 2% din testele antigen rapide nazofaringiene disponibile.

Te-ar mai interesa: Ficatul gras: fructul care ajută la reducerea grăs...

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susține că nu are bază legală să achiziționeze aceste teste pentru instituțiile de învățământ.

Vicepremierul, Dan Barna, așteaptă validarea testelor de către Institutul Național de Sănătate Publică, iar INSP ține să explice că România se raportează la documentele UE și că în documentele UE definiția de caz pentru testele de COVID-19 nu acoperă și testele pe bază de salivă.

Teste rapide în Marea Britanie

În tot acest timp, în care autoritățile române nu-și asumă responsabilitatea testelor COVID-19, alte state memebre UE și Marea Britanie nu au nicio problemă în a derula campanii de testare în masă folosind inclusiv teste rapide pe bază de salivă în lupta contra SARS-CoV-2.

Te-ar mai interesa: Cea mai TOXICĂ băutură alcoolică. Riscul de a face...

Boris Johnson a stabilit un plan eşalonat pentru a uşura restricţiile în următoarele luni. Așa că toată populația Angliei va putea face un test COVID-19 de două ori pe săptămână. Aceasta este o nouă încercare de urmărire a pandemiei, pe măsură ce societatea se redeschide şi vaccinarea continuă în ritm rapid, potrivit Reuters.

Kituri care pot oferi rezultate în aproximativ 30 de minute vor fi disponibile gratuit la punctele de testare, farmacii și prin poștă. Testele sunt deja oferite școlarilor și familiilor acestora, precum și celor care trebuie să plece de acasă pentru muncă.

Te-ar mai interesa: Dispneea este simptomul alarmant ce indică un canc...

Alte state care folosesc rapide pe bază de salivă sunt Austria și Franța.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private