Sari la conținut

Anii pierduți ai lui Iisus: Misterul celor 18 ani ai lui Hristos

Din cuprinsul articolului

Anii necunoscuți, cunoscuți și sub numele de „anii pierduți” ai lui Iisus Hristos, dintre vârsta de 12 și 30 de ani, reprezintă o enigmă biblică care i-a nedumerit pe cercetători și pe creștini de ani de zile. Nu există înregistrări scrise despre locurile în care Iisus ar fi putut fi sau călători în acea perioadă, lăsând un vid religios care a fost umplut cu teorii inspirate în mare parte de credințe religioase, zvonuri și folclor, în funcție de surse.

Fie că cititorii sunt credincioși sau nu, acest articol analizează gama colorată de povești care au apărut începând cu anii 1900.

S-au făcut multe încercări de a completa cei optsprezece ani lipsă, când Iisus dispare din Scripturi. Acest lucru a dus la povești potrivit cărora el ar fi călătorit în locuri îndepărtate, cum ar fi India pentru a studia cu misticii orientali, Persia și, de asemenea, povești potrivit cărora ar fi vizitat America de Nord. Alte povești, cum ar fi cele care se învârt în jurul credinței că Iisus a ajuns în Marea Britanie și chiar a vizitat Cornwall, au generat narațiuni pline de culoare legate de Regele Arthur și de legenda căutării Sfântului Graal.

Teorii timpurii

Deci, ce dovezi există în sprijinul credinței că Iisus a călătorit mii de kilometri din Iudeea în alte țări? Cele mai vechi surse provin din textele evanghelice ale lui Matei, Marcu, Luca și Ioan. Se crede că în Betleem s-a născut Hristos, dar Evangheliile spun că familia sa a plecat la scurt timp după aceea și s-a stabilit în orașul Nazaret, împlinind ceea ce profeții din Biblie au prezis: că Iisus va fi numit Nazarinean.

Nazaretul era o zonă liniștită, agricolă și pescărească, în care comunitatea ducea o viață frugală, ceea ce sugerează că statutul lui Iisus era de „muncitor”, deoarece el și tatăl său, Iosif, tâmplarul, își câștigau traiul ca meșteșugari. Având puține perspective de muncă, o teorie este că Iisus și-ar fi căutat un fel de ocupație la cinci kilometri distanță, în orașul plin de viață Sepphoris, în regiunea centrală a Galileii din Israelul de astăzi, un oraș cunoscut atunci pentru lucrările sale elaborate de mozaic create de romani. Cu multe oportunități de a construi case și ziduri, acest oraș ar fi putut fi prima piatră de hotar pentru ceea ce mai târziu se crede că a fost punctul de plecare al căutării lui Iisus pentru iluminare spirituală. Dacă, așa cum cred unii cercetători creștini, Iisus și-a petrecut cea mai mare parte a acestor ani intermediari lucrând ca tâmplar în Galileea, există puține referiri la acest lucru în Biblie. Lacuna de 18 ani din Scripturi a generat mai multe teorii surprinzătoare, dar până acum niciuna nu a fost coroborată cu dovezi fiabile.

O teorie despre Iisus și anii săi dispăruți este aceea că a plecat de acasă, din Nazaret. Dacă acest eveniment ar fi avut loc, Iisus ar fi fost puțin mai mult decât un băiat de 12 ani, deci cât de bine echipat emoțional și cât de bine informat ar fi trebuit să fie un astfel de tânăr pentru a întreprinde o călătorie uriașă și posibil periculoasă?

Cel mai probabil, în timp ce locuia în Sepphoris, tânărul Iisus și-a dobândit primele cunoștințe despre lume atât prin vorbirea limbii aramaice, cât și prin învățarea cititului. Singurul fragment de scriptură scrisă care sugerează acest lucru se găsește în Evanghelia după Luca, care afirmă că Iisus a intrat în sinagogă și a citit din pergamentul profeților.

În această perioadă, în tinerețe, el ar fi experimentat direct opresiunea socială și economică a țărănimii evreiești palestiniene din vremea sa, din care făcea parte. O astfel de cunoaștere ar fi putut fi factorul incitator care l-a încurajat pe Iisus să caute răspunsuri în lumea exterioară și ar fi putut influența ceea ce ar fi fost o decizie controversată de a-și părăsi familia.

Unii cercetători cred că tatăl lui Iisus, Iosif, a murit când acesta avea aproximativ 12 ani și că acest eveniment traumatizant ar fi putut fi catalizatorul care l-a determinat pe Iisus, încă de mic copil, să înceapă o căutare personală pentru a obține iluminarea spirituală. Această „peregrinare” care a durat aproape două decenii ar fi putut începe la scurt timp după ce a împlinit 13 ani. La această vârstă vulnerabilă încep presupușii „ani dispăruți”, iar multiplele teorii cu privire la locul în care Iisus și-a petrecut anii de formare până la vârsta adultă sunt deschise la numeroase interpretări.

Oricare ar fi fost responsabilitățile pe care tânărul Iisus le-ar fi avut față de mama sa și de familia extinsă din Nazaret, trebuie să fi fost o decizie controversată să-i părăsească pe cei apropiați la o vârstă atât de fragedă, în timp ce pornea într-o călătorie epică și periculoasă pe jos.

Cu toate acestea, unii creștini consideră că anii lipsă au o importanță redusă și că orice dezvăluiri despre ei este puțin probabil să facă o diferență în înțelegerea credinței creștine. Cu alte cuvinte, dacă ar fi fost important, ar fi fost inclus în Biblie. Alți cercetători sunt de părere că știind unde a fost Iisus și ce a trăit în acești ani nedocumentați, ar putea ajuta la înțelegerea multor enigme din jurul creștinismului.

Secretele Vaticanului

De mulți ani circulă zvonuri conform cărora Vaticanul deține adevăruri misterioase despre viața lui Iisus și despre cei 18 ani pierduți. Aceste informații ar putea modifica drastic credințele tradiționale. Până în prezent, nu a fost dezvăluit nimic despre existența unor astfel de documente și despre ce făcea și unde a fost Iisus de la vârsta de 13 la 30 de ani. Unii cercetători cred că și-a petrecut acești ani nedocumentați vizitând Marea Britanie împreună cu un anume „Iosif din Arimateea”, în timp ce alții cred că a călătorit în India și Persia. La sfârșitul secolului al XIX-lea, un călător rus a pretins că a descoperit într-o mănăstire din India texte autentice care dovedesc că Iisus a călătorit și a predat acolo și în alte părți din Orient.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel