Sari la conținut

O spune Biblia: aceasta este cea mai apropiată planetă de tronul lui Dumnezeu, conform vechilor Scripturi

Imagine creată cu AI

În vastul univers al credințelor și doctrinelor, există o perspectivă unică care indică o planetă sau o stea specială numită Kolob, situată în apropierea tronului lui Dumnezeu, conform învățăturilor Bisericii lui Iisus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă.

Acest concept uimitor,extras din Cartea lui Avraam, a captat imaginația și credința mormonilor, adăugând un element celest la viziunea lor asupra lumii.

Kólob în Cartea lui Avraam: o stea sau o planetă

Kólob, menționat în Cartea lui Avraam, este prezentat ca un corp ceresc de mare magnitudine, steaua cea mai apropiată de tronul divin. Importanța sa constă în poziția sa ierarhică în firmament, dominând alte stele din aceeași categorie.

Descrierea lui Kolob ca fiind „prima creație” și cea mai apropiată de celest, după spusele lui Joseph Smith, îi conferă acestui corp ceresc o relevanță cosmică unică.

Cartea lui Avraam oferă, de asemenea, măsuri celeste ale timpului, unde o zi în Kólob este echivalentă cu o mie de ani tereștri.

Acest accent pus pe relația dintre timp și spațiu evidențiază legătura dintre Kólob și divinitate, oferind o perspectivă unică asupra naturii existenței în universul mormon.

„Și am văzut stelele și am văzut că erau foarte mari și că una dintre ele era cea mai apropiată de tronul lui Dumnezeu; și multe dintre cele mari stăteau aproape; … și numele celei mai mari dintre ele este Kólob , pentru că este aproape de mine, căci eu sunt Domnul Dumnezeul tău; pe acesta l-am pus să conducă peste toate cele care aparțin aceluiași rang ca și cel peste care ești tu”, se arată în informațiile despre Kólob, potrivit lui Joseph Smith.

Interpretări literale și speculative ale lui Kólob

Interpretarea lui Kólob ca fiind o planetă sau o stea reală a fost subiectul unor dezbateri și speculații în cadrul comunității mormone. Lipsa de claritate a textului original le permite unora să o vadă ca pe o stea fixă, în timp ce alții o consideră o planetă.

Punctele de vedere variază, iar lideri proeminenți, precum Brigham Young și John Taylor, au susținut ambele interpretări, contribuind la diversitatea perspectivelor din cadrul mormonismului.

Credința în Kólob ca loc de naștere a Pământului pe o perioadă de 6000 de ani, așa cum susțin unii mormoni, adaugă straturi suplimentare la această narațiune cosmică.

Ideea că Pământul a fost aruncat în sistemul solar după căderea lui Adam, împreună cu speculațiile privind revenirea sa pe orbita inițială în apropierea lui Kólob la sfârșitul timpului, evidențiază complexitatea acestor credințe și implicațiile lor pentru cosmologia mormonă.

Încercări de identificare a lui Kólob în spațiu

În cadrul astronomiei speculative, unii mormoni au încercat să îl identifice pe Kólob cu corpuri cerești cunoscute. De la Sagittarius A din centrul galactic până la considerarea lui Polaris ca un posibil candidat, aceste teorii reflectă dorința de a găsi legături între credințele religioase și înțelegerea științifică a cosmosului.

Cu toate acestea, este important de menționat că aceste identificări sunt opinii personale și nu compromit doctrina revelată a Bisericii.

Știința astronomică contemporană nu susține aceste conjecturi, iar Biserica Mormonă susține că aceste interpretări sunt doar speculative și nu fac parte din învățăturile sale oficiale.

Kólob ca simbol al lui Iisus Hristos

În plus față de interpretarea literală, Biserica subliniază o viziune metaforică a lui Kólob ca „un simbol al lui Iisus Hristos„. Din această perspectivă, Kólob reprezintă suveranitatea lui Iisus asupra tuturor stelelor și planetelor asemănătoare Pământului. Această interpretare mai mult simbolică se armonizează cu alte credințe creștine și sugerează că Dumnezeu nu are un loc fizic sau material în cadrul universului așa cum îl cunoaștem noi.

Planeta cea mai apropiată de tronul lui Dumnezeu, Kólob, conform învățăturilor mormone, oferă o perspectivă fascinantă asupra relației dintre divinitate și cosmos.

Fie că este interpretată literal ca un corp ceresc, fie că este interpretată simbolic ca o reflectare a suveranității lui Iisus Hristos, Kólob adaugă profunzime înțelegerii creației și scopului în cadrul credinței mormone.

Pe măsură ce credincioșii în Dumnezeu explorează aceste mistere cerești, ei continuă să descopere noi straturi de semnificație în căutarea lor spirituală și în legătura lor cu universul din jurul lor.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel