Sari la conținut

Antibiotic natural indicat pentru vindecarea infecțiilor sinusurilor, congestie nazală și infecții urinare

celulelor canceroase

Antibiotic natural, bun atât pentru prevenirea unor boli, cât și pentru tratarea altora. Rădăcina valoroasă cu numeroase beneficii pentru sănătate este adeseori comparată cu ghimbirul.

Iar asta fiindcă super puterea acestei plante stă ascunsă în rădăcina sa miraculoasă, ca un morcov alb.

Antibiotic natural: hreanul

Egiptenii mancau hrean acum 3500 de ani. Grecii il considerau leacul tuturor relelor si considerau ca greutatea lui merita platita cu aur, iar evreii il considera una dintre plantele care amintesc de momentul biblic al fugii din Egipt. Originar din zona geografica a bazinului Mediteranei, hreanul s-a raspandit in Europa si Asia in vremea Renasterii. In America de Nord a ajuns, dus de primii colonisti, dupa 1800, iar astazi este considerat, in egala masura, o buruiana invadatoare si o pretioasa planta de cultura.rean este foarte indicată pentru vindecarea infecțiilor sinusurilor, pentru a atenua congestia nazală și poate preveni chiar și infecțiile tractului urinar.

Atenție, nu toată lumea poate consuma HREAN!

Hreanul este contraindicat copiilor. Pielea lor și aparatul lor digestiv sunt prea sensibile pentru efectul iritant al legumei.

Din același motiv nu este indicat nici persoanelor care suferă de: ulcer gastric, gastrită hiperacidă, afecţiuni tiroidiene, colon iritabil, ori afecțiuni ale pielii.

Ca o precauție generală, nu folosiţi sucul pur, netratat sau extractul pur de hrean, deoarece efectele sale caustice pot irita tractul digestiv, indiferent de cât de rezistent ai avea stomacul.

Rădăcina are un regim asemănător cu ghimbirul, nu se folosesc cantități mari.

Hreanul ras poate accelera imunitatea, conține o mulțime de vitamine și minerale.

Hreanul contribuie la menținerea unei circulații sănătoase a sângelui și are proprietăți similare antibioticului când este dizolvat în stomac.

Toata familia cruciferelor este considerata extrem de utila sanatatii, cand este parte dintr-o alimentatie rationala si echilibrata. Hreanul contine o cantitate mare de sinigrina, un compus din clasa glucozinolatilor, regasit si in varza, conopida si alte legume din aceasta familie. Ori de cate ori un tesutul vegetal care contine sinigrina este zdrobit, taiat, ras sau deteriorat, acest compus se degradeaza in izotiocianatul de alil, iar acesta din urma este responsabil pentru aroma iritanta, gustul iute-intepator al hreanului, dar si pentru multiplele sale beneficii, chiar daca este consumat in cantitati mici.

O serie de studii confirma faptul ca unele dintre substantele continute de acesta au efect anticancer. Concret, este vorba despre glucozinolatii și izotiocianatii din radacina de hrean, care pot inhiba proliferarea celulelor canceroase. In plus, unii compusi din hrean, cum ar fi sinigrina, pot actiona ca antioxidanti, avand capacitatea de a combate efectele radicalilor liberi. Este util in prevenirea maladiilor canceroase ale colonului, plamanilor si stomacului. Peroxidaza, o alta enzima continuta de radacina de hrean, ajuta la prevenirea afectiunilor maligne ale pancreasului.

Hreanul are proprietati antibacteriene dovedite, pe primul plan fiind sucul eliberat la taierea radacinilor, respectiv izotiocianatul de alil, acesta fiind activ impotriva unor bacterii periculoase, inclusiv E.coli, H.pylori și Salmonella. Acesta este unul dintre motivele pentru care are capacitati de conservare foarte bune, fiind un adaos in preparatele conservate prin metode traditionale.

Desi aroma este iritanta, poate produce lacrimarea ochilor si rinoree abundenta, hreanul este un aliat pentru sanatatea plamanilor. Senzatiile neplacute pe care le provoaca sunt utile in raceala, gripa si in alte probleme de respiratie. Efectele pot fi similare cu ale unui antibiotic in tratarea infectiilor sinusale acute si a bronsitei. Este util si in sustinerea functiei tiroidiene si are efect laxativ si diuretic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel