Sari la conținut

Antibiotic popular ce reduce afectarea organelor cauzate de hipertensiunea arterială

hipertensiune arteriala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum afaceteaza hipertensiunea rinichii

Utilizarea unui antibiotic pentru a modifica bacteriile din intestinele șobolanilor a redus leziunile inimii și rinichilor observate uneori cu hipertensiune arterială (HTA).

Hipertensiune arterială afectează aproximativ 1,28 miliarde de adulți de pe glob, conform Organizației Mondiale a Sănătății, și este o cauză majoră de deces la nivel mondial.

În timp ce mulți oameni știu că afecțiunea poate duce la probleme cardiace grave, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral, hipertensiunea poate provoca, de asemenea, leziuni grave ale rinichilor și, de fapt, este a doua cauză principală de insuficiență renală în Statele Unite, după diabet.

Căutând să reducă impactul hipertensiunii arteriale asupra rinichilor, cercetătorii s-au orientat către o parte a corpului care primește din ce în ce mai multă atenție în cercetare în zilele noastre: intestinul.

Antibiotic popular ce reduce afectarea organelor cauzate de hipertensiunea arterială

Unul dintre cele mai recente studii susține ideea că sănătatea intestinală poate afecta în mod dramatic sănătatea întregului corp.

În special, au tratat intestinele șobolanilor hipertensivi cu două tipuri de antibiotice. Una, numită polimixină B, care tratează bacteriile cunoscute ca Gram-negative, nu a avut niciun impact.

Dar un alt antibiotic, cunoscut sub numele de vancomicină, a arătat un impact semnificativ asupra reducerii inflamației la rinichi induse de hipertensiune arterială. Vancomicina tratează infecția de la bacteriile Gram-pozitive și este frecvent prescrisă pentru a combate infecțiile cu streptococi, enterococi și bacterii Staphylococcus aureus rezistente la antibiotice.

Vancomicina a redus, de asemenea, incidența cardiomiopatiei hipertrofice legate de hipertensiune arterială, o afecțiune în care mușchiul inimii devine mai gros, făcându-i mai greu să pompeze sânge.

Interesant, niciun antibiotic nu a scăzut tensiunea arterială, dar această constatare a fost una pozitivă pentru echipa de cercetare.

„Studiul nostru arată că modificarea microbiotei intestinale, în acest caz prin administrarea orală de antibiotice neabsorbabile într-un model de șobolan, poate ameliora leziunile renale hipertensive și inflamația, independent de tensiunea arterială”, a spus coautorul studiului Moritz Immanuel Wimmer de la Charité – Universitätsmediz. in Berlin, potrivit News Medical

„În viitor, ne-am dori să obținem astfel de efecte fără antibiotice. De asemenea, ne propunem să înțelegem și să valorificăm în continuare mecanismele care stau la baza efectelor de protecție a rinichilor pe care le-am observat.”

Rezultatele studiului completează alte lucrări care susțin o legătură între intestin și o gamă largă de beneficii și probleme pentru sănătate, inclusiv vindecarea de leziuni musculare, depresie, alergii în copilărie și altele.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel