marți, iulie 27, 2021

După câteva luni de la vaccinare, anumite persoane susțin că anticorpii au scăzut îngrijorător de mult. Cu toate acestea, experții în sănătate susțin că, deși anticorpii scad, acest lucru nu înseamnă că

nu suntem încă protejați împotriva coronavirusului.

Nivelul anticorpilor scade treptat după vaccinare, respectiv boală. Acesta este un fenomen obișnuit care se întâmplă în organismul nostru după administrarea vaccinurilor. Totuși, acest proces nu determină și scăderea protecției împotriva virusului.

Mai suntem protejați dacă anticorpii au scăzut?

Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID, explică ce se întâmplă antunci când nivelul anticorpilor scade și dacă mai suntem protejați împotriva coronavirusului.

„Scăderea anticorpilor este practic un fenomen natural pe

care îl întâlnim după ce orice tip de vaccin, după ce tip de răspuns imun indiferent că vorbim de un răspuns imun după o boală sau repet după vaccinare, însă, acest lucru nu înseamnă neapărat scăderea protecţiei, pentru că, pe de o parte noi, când facem aceste analize obişnuite de laborator, determinăm anticorpii totali împotriva proteinei spy şi nu acei anticorpi neutralizanţi, care sunt de fapt importanţi pentru protecţie, pentru neutralizarea virusului, avem răspuns imun de tip celular şi mai avem ceva foarte important, răspunsul imun de memorie.

Practic, la reîntâlnirea cu microorganismul,

în speţă cu virusul SARS-CoV-2, organsimul nostru produce într-un timp foarte scurt anticorpi”, explică medicul, potrivit Rador.

De aceea, o persoană vaccinată va manifesta o creștere a nivelului de anticorpi atunci când ia contact cu o persoană bolnavă.

„Sunt expuneri naturale pe care le facem şi care, practic, au rolul de a menţine, de a da răspunsul imun în mod natural. Dar, sigur că, persoanele vulnerabile, persoanele vârstinice pot să dezvolte forme simptomatice şi unii chiar pot să dezvolte, sunt situaţii rare în care chiar vaccinaţi fiind poţi să dezvolţi o formă destul de serioasă

de îmbolnăvire. Dar cu toate acestea, datele actuale, inclusiv pentru varianta Delta, arată o protecţie de peste 90% faţă de riscul de internare şi faţă de deces, indiferent de tipul de vaccin de care vorbim”, adaugă medicul Valeriu Gheorghiță.

 

 

Ultimele stiri

Parteneri