Antinevralgic P, 20 comprimate

Compozitie

Un comprimat contine acid acetilsalicilic 250 mg, paracetamol 150 mg, cafeina 20 mg si excipienti: lactoza monohidrat, povidona K 30, amidon glicolat de sodiu, acid stearic, amidon de porumb, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon pregelatinizat, p-hidroxibenzoat de propil (E 216), p-hidroxibenzoat de etil (E 214).

 

Grupa farmacoterapeutica: alte analgezice si antipiretice, acid salicilic si derivati, combinatii.

 

Indicatii terapeutice

Tratamentul simptomatic in dureri de intensitate medie cu diferite localizari (cefalee, migrene, nevralgii, dentalgii, mialgii, artralgii, dureri postoperatorii).

Stari febrile

Dismenoree

 

Contraindicatii

Hipersensibilitate la oricare dintre excipientii produsului. Insuficienta hepatocelulara.

Insuficienta renala severa.

Ulcer gastro-duodenal activ, hemoragie digestiva, afectiuni hemoragice sau cu risc hemoragic

Deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenaza

Copii cu varsta sub 15 ani. Sarcina si alaptare.

Insuficienta cardiaca severa

 

Precautii

Este necesara prudenta la pacientii supusi unor interventii chirurgicale, chiar minore (de exemplu, extractii dentare), deoarece acidul acetilsalicilic are efect antiagregant plachetar, care persista cateva zile, existand risc de accidente hemoragice.

Pentru a reduce intensitatea simptomelor gastro-intestinale, Antinevralgic P se poate administra dupa mese.

Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor.

 

Interactiuni

Asocierea cu alte antiinflamatoare nesteroidiene prezinta risc nefrotoxic si hemoragic crescut. Asocierea cu anticoagulantele orale creste riscul accidentelor hemoragice.

In  cazul  asocierii  cu  sulfamidele  antidiabetice  creste  efectul  acestora  cu  posibilitatea  aparitiei accidentelor hipoglicemice.

Efectul antihipertensiv al beta-blocantelor sau al diureticelor poate fi scazut.

De asemenea, a fost semnalata cresterea toxicitatii litiului si a metotrexatului in cazul administrarii concomitente.

Asocierea cu medicamente uricozurice este urmata de scaderea activitatii acestora.

Se  va  evita  administrarea  concomitenta  cu  glucocorticoizi,  datorita  riscului  crescut  de  reactii adverse, in special la nivel gastro-intestinal.

Asocierea cu medicamente inductoare enzimatic (fenobarbital si alte antiepileptice, rifampicina, etc) creste hepatotoxicitatea.

Abuzul de bauturi alcoolice mareste, de asemenea, riscul accidentelor hepatotoxice.

Prin continutul in paracetamol, poate modifica rezultatele dozarii acidului uric si a glicemiei.

 

Atentionari speciale

La pacientii cu astm bronsic si alte afectiuni alergice respiratorii, ca si la cei cu hipersensibilitate la antiinflamatorii nesteroidiene pot fi declansate crize de astm bronsic si alte reactii alergice de tip anafilactic.

Se recomanda precautie in caz de antecedente de ulcer sau hemoragii digestive, in insuficienta renala si hepatica forme usoare sau moderate.

In caz de insuficienta renala se recomanda administrarea dozelor la interval de 8 ore.

In timpul tratamentului cu Antinevralgic P trebuie evitat consumul de bauturi alcoolice

Nu se recomanda administrarea Antinevralgic P inainte de culcare.

La pacientii cu antecedente de hipertensiune arteriala si/sau insuficienta cardiaca congestiva usoara pana la moderata este necesara precautie (discutii cu medicul sau cu farmacistul) inainte de inceperea tratamentului, deoarece raportarile au aratat ca tratamentul cu AINS se asociaza cu retentie lichidiana si edem.

Medicamente precum Antinevralgic P se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari si in cazul tratamentului de lunga durata. Nu depasiti doza si durata de 3 zile recomandate pentru tratament.

Daca aveti probleme cardiace, accident vascular cerebral in antecedente sau considerati ca ati putea fi in situatie de risc din cauza acestor afectiuni (de exemplu, daca aveti hipertensiune arteriala, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteti fumator) trebuie sa discutati despre tratament cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.

Deoarece contine lactoza, daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

 

Copii

Se recomanda precautie in cazul administrarii la copii si adolescenti cu gripa, viroze respiratorii sau varicela (datorita posibilitatii aparitiei sindromului Reye).

Se recomanda evitarea administrarii Antinevralgic P la copii sau adolescenti cu boli febrile acute, pana la precizarea diagnosticului.

 

Varstnici

Vezi pct. “Doze si mod de administrare”.

 

Sarcina si alaptarea

Nu se recomanda administrarea Antinevralgic P in timpul sarcinii si alaptarii.

 

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Antinevralgic P poate influenta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 

Doze si mod de administrare

Adulti si copii cu varsta peste 15 ani: doza recomadata este de 1-2 comprimate Antinevralgic P, de 2-3 ori pe zi, la nevoie, fara a depasi 7 comprimate Antinevralgic P pe zi.

Varstnici: doza recomadata este de 1-2 comprimate Antinevralgic P, de 2-3 ori pe zi, la nevoie, fara a depasi 5 comprimate Antinevralgic P pe zi.

Antinevralgic P nu trebuie utilizat in doze mari sau timp indelungat fara recomandarea medicului.

 

Reactii adverse

Reactiile adverse raportate in asociere cu tratamentul cu AINS au fost edemul, hipertensiunea

arteriala si insuficienta cardiaca.

Medicamente precum Antinevralgic P se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.

 

Antinevralgic P este un medicament relativ bine suportat in tratamente de scurta durata. Utilizarea indelungata creste riscul aparitiei reactiilor adverse.

Legate de acid acetilsalicilic

Gastro-intestinale: greata, varsaturi, hemoragii digestive acute grave sau oculte si ulceratii gastro- intestinale (in cazul administrarii orale timp inlungat).

Hematologice: epistaxis, gingivoragii, risc crescut de hemoragii intra- si post-operatorii.

Hepatice: hepatotoxicitate; cresterea valorilor transaminazelor si fosfatazei alcaline.

Reactii  alergice:  de  tip  anafilactic,  manifestate  prin  eruptii  cutanate,  mai  ales  urticarie,  edem angioneurotic, crize de astm bronsic.

Neuropsihice:  administrarea  in  doze  mari  provoaca  cefalee,  ameteli,  tinitus,  somnolenta  sau excitatie, confuzie.

Renale: tratamentul prelungit poate determina nefrita interstitiala si necroza papilara.

Legate de paracetamol

S-au raportat cazuri rare de reactii alergice, manifestate prin eruptii cutanate cu eritem sau urticarie, care au necesitat intreruperea tratamentului.

Tratamentul prelungit cu doze mari poate determina nefrita interstitiala si necroza papilara. S-au raportat, in mod exceptional, cazuri de trombocitopenie.

Legate de cafeina

La doze mari pot sa apara insomnie, neliniste, palpitatii si disconfort epigastric.

 

Supradozaj

Simptome datorate acidului acetilsalicilic: tulburari gastro-intestinale (greata, varsaturi,epigastralgii, diaree),  transpiratii, tinitus, scaderea reversibila a acuitatii auditive, cefalee, ameteli, tremor al extremitatilor, tulburari de vedere. Dozele foarte mari pot provoca acidoza respiratorie si metabolica.

Simptome datorate paracetamolului: varsaturi, hemoragii digestive; supradozajul cronic provoaca

hepatotoxicitate (citoliza hepatica cu icter, fenomene de encefalopatie hepatica, coma), necroza tubulara renala, cu evolutie posibila spre insuficienta renala.

Simptome  datorate  cafeinei:  dureri  abdominale  sau  epigastrice,  greata,  varsaturi,  iritabilitate, nervozitate, tremor fin al extremitatilor, insomnie, confuzie, tremor, fosfene, tinitus, cresterea diurezei.

Tratament: provocarea varsaturii sau lavaj gastric, administrarea de carbune activat; de asemenea, utilizarea cat mai precoce a antidotului specific in intoxicatia cu paracetamol: N-acetilcisteina i.v. sau metionina, asociat cu tratamentul de sustinere al functiilor vitale. administrat in clinici specializate

 

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC.

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

 

Ambalaj

Cutie cu un blister din Al/Aclar-PVC a cate 10 comprimate

Cutie cu 2 blistere Al/Aclar-PVC a cate 10 comprimate

 

Producator

S.C. ZENTIVA S.A., Romania

B-dul Theodor Pallady nr. 50

Sector 3, 032266 Bucuresti, Romania

 

 

 

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata

S.C. ZENTIVA S.A.

B-dul Theodor Pallady nr. 50

Sector 3, 032266 Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului

Februarie, 2010

0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook