Sari la conținut

Anunț de ultimă oră! Ministrul Muncii a anunțat categoria de români pentru care pensia nu va crește. Simona Bucura Oprescu: „nu vor avea aceleași recompense”

Simona Bucura-Oprecu
Sursă foto: Romania Tv
Ministrul Muncii, despre noua lege a pensiilor

Simona Bucura Oprescu, a explicat în urmă cu câteva momente, tot ce trebuie să știe seniorii României despre noul sistem de recalculare a pensiilor. Totodată, oficialul de la Muncă a precizat ce pensii cresc, ce pensii nu cresc și când vor primi românii deciziile de recalculare.

„Deciziile de recalculare vor ajunge la pensionari.

Estimările noastre cu privire la calendar sunt că acestea vor începe efectiv să ajungă la pensionari începând cu finalul lunii mai, cu precădere preponderent în lunile iunie-august, astfel încât va fi înainte de luna septembrie, când românii își vor primi pensiile recalculate și când peste 3 milioane de români vor beneficia de pensii mai mari.

se schimba legea pensiilor
Sursă foto: Gazeta de Caras Severin

Din septembrie încolo, pensionari mai pot duce documente suplimentare pentru perioada de acord global, al 13-lea salariu, sporuri nepermanente, astfel încât niciunul dintre beneficiarii noștri, dacă are documente suplimentare pentru perioada de dinainte de 2001, să nu-și piardă niciun drept.

Indemnizația minimă socială din 2023. Cu cât va primi pensionarul în septembrie 2024, vom avea și creșteri de 80% ale acestor venituri”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, vineri la Antena 3 CNN.

Pensionarii români care nu vor avea pensia majorată

Ministrul Muncii a precizat şi categoriile de pensionari care nu vor primi majorări ca ceilalţi.

„Pensionarii care nu au stagii lungi de cotizare, care nu au contribuit o perioadă mai lungă, care sunt pensionați după o perioadă mai scurtă de contribuție este clar că nu vor avea aceleași recompense ca cei care au muncit mai mult”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel