Sari la conținut

Anunțul de ultimă oră făcut în cazul de dopaj al Simonei Halep

September 9, 2015 - Simona Halep in action against Victoria Azarenka in a women's singles quarterfinal match during the 2015 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center in Flushing, NY. (USTA/Andrew Ong)

Simona Halep este pentru moment suspendată după ce a fost testată pozitiv cu o substanță interzisă la un control antidoping efectuat la US OPEN.

În corpul fostului lider WTA s-au găsit urme de Roxadustat, o substanță interzisă, din clasa EPO, iar jucătoarea riscă acum o suspendare de până la 4 ani.

Răzvan Itu, unul dintre candidații la șefia Federației Române de Tenis, crede că apărarea Simonei Halep ar trebui să ia în calcul și posibilitatea ca un aliment consumat de sportiva noastră să fi fost contaminat.

Deși părea la început doar un scenariu neverosimil, varianta contaminării a fost tot mai vehiculată în ultima vreme.

Teoria potrivit căreia Simona Halep a consumat alimente contaminate la US Open a fost demontată pas cu pas de Mihai Rusu, fost jucător de tenis, actualmente jurnalist sportiv și expert în tenis.

„În primul rând, toți jucătorii și toate jucătoarele de tenis au restaurant la US Open și la fiecare turneu! Toată masa, toate aceste alimente și băuturi sunt testate într-un regim cu totul aparte când ajung în restaurantul jucătorilor și jucătoarelor. Pentru că dacă ar fi fost contaminată, luând ipoteza de contaminare: de ce a fost numai ea contaminată, dar nu au fost și celelalte sportive participante la US Open?”, a afirmat Mihai Rusu, pentru ProSport.

„Nu există! Mâncarea e pe masă! Acolo e bufet suedez! Te duci și îți iei mâncarea! Totul e pe masă. Nu comanzi din afară. Ea nu s-ar putea salva, din moment ce nu au fost contaminate celelalte jucătoare. Deci, mâncarea stă pe masă acolo. Toată lumea vine și consumă aceeași mâncare, rece-caldă.

„Bineînțeles că mâncarea e testată. Sunt contracte de livrare și atunci toate mâncărurile astea sunt controlate, adică au un regim special. Pentru că în caz contrar fiecare jucător și jucătoare ar putea spune: ‘Domne, m-am contaminat cu mâncare din restaurantul Grand Slam-ului'”, a mai precizat Mihai Rusu.

Comunicatul transmis de Agenția Națională Antidoping

“Substanţa FG-4592 (Roxadustat) se încadrează în Lista Interzisă la secţiunea S2 – Hormoni peptidici, factori de creştere, substanţe înrudite şi mimetice, agenţi activatori ai factorilor care induc hipoxia. Stabilizatorii factorilor care induc hipoxia s-au regăsit pe Lista Interzisă din anul 2011.

În 2015 şi 2016 a fost introdusă denumirea FG-4592 în cadrul acestei secţiuni de stabilizatori ai factorilor care induc hipoxia. Din anul 2017 a fost adăugată în Lista Interzisă denumirea internaţională a FG-4592 Roxadustat. Substanţa Roxadustat este considerată substanţă nespecifică.

În termeni simpli, gestionarea rezultatelor implică toate aspectele, pornind de la revizuirea cazului, la notificarea sportivului (sau a persoanei implicate), la acuzarea sportivului și soluționarea cazului, care poate include o procedură de audiere și apel”, se menţionează în comunicatul ANAD.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel