Sari la conținut

Anunțul zilei: Medicamentele se vor scumpi! Ce spune ministrul Sănătății după discuții cu producătorii

antibioticele care pot fi eliberate din farmacie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Anunțul zilei: Medicamentele se vor scumpi! Ce spune ministrul Sănătății după discuții cu producătorii

Ministrul Sănătății a declarat luni seara că va exista o majorare a prețului unor medicamente. Majorarea prețurilor nu a fost, deocamdată, estimată în procente, dar va avea loc etapizat.

Întrebat, la Europa FM, dacă are în plan o majorare a prețurilor la medicamente, Alexandru Rafila a declarat căa constatat o serie de lucruri, în urma discuțiilor cu producătorii.

Anunțul zilei: Medicamentele se vor scumpi!

„În primul rând, există un preț de referință pentru multe medicamente foarte ieftine. Acest preț de referință nu e realist pentru că referința e dată de o moleculă care nu există pe piață, adică o moleculă care nu există de 7 ani dă prețul unei întregi categorii de medicamente care e nerealist de mic”, a spus Rafila, potrivit sursa citată.

Problemele nu sunt la medicamentele scumpe, ci la cele care costă până la 50 de lei, a mai spus ministrul Rafila.

„Noi trebuie să înțelegem că prețul just al unui medicament este un preț care acoperă cheltuielile de producție, care face suportabil clawback-ul, o taxă pe care producătorii o plătesc în funcție de consumul general de medicamente compensate și gratuite.

Și trebuie să mai ținem cont și situația economică și energetică, pentru că acest lucru a afectat foarte mult capacitățile de producție din România, în sensul că sunt medicamente care se vând în pierdere, adică pe producători îi costă mai mult medicamentul decât banii pe care îi primesc”, a afirmat ministrul.

Majorarea nu a fost, deocamdată, estimată în procente, dar va avea loc etapizat.

„Din punctul meu de vedere, una va ține cont de condițiile generale de inflație. Aveam politica prețului cel mai mic. Sunt de acord, atât timp cât produsul există pe piață, pentru că dacă prețul cel mai mic duce la dispariția medicamentului, avem o problemă.

Noi trebuie să avem prețul cel mai mic care permite menținerea unui medicament pe piață”, a dat asigurări Rafila.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel