Sari la conținut

Anunțul zilei privind depistarea cancerului de col uterin și a celui mamar! Medic: Testele se dau gratuit

consult ginecologic
sursa foto: arhiva doctorul zilei
cauze mâncărime genitală

Anunțul zilei privind depistarea cancerului de col uterin și a celui mamar! Anual, peste 3.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, cifră care ne poziţionează pe primul loc în Europa privind ratele de incidenţă şi mortalitate.

Şi mai îngrijorător este faptul că doar trei din 100 de femei cu vârsta între 25 şi 64 de ani fac screening în cadrul programului naţional, întrucât cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare şi testare periodică.

În judeţul Bistriţa Năsăud, peste 5.000 de femei s-au testat deja, iar persoanele care nu şi-au făcut încă testul, se pot programa la un centru de evaluare şi promovare a sănătăţii care funcţionează din această săptămână.

Până pe 24 februarie, aici se vor face suplimentar şi teste gratuite pentru depistarea cancerului mamar.

În vederea depistării precoce a cancerului de col uterin și a celui mamar, peste 60 de femei din Bistrița Năsăud s-au programat zilnic pentru testare.

Testele se fac printr-un program de screening derulat cu bani europeni de Institutul Oncologic din Cluj Napoca, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică, reprezentată de medicul Corina Ernst.

„Prin programul de screening pentru cancerul de col, prin acest proiect, s-au testat în județul nostru 5.000. E destul de bine, dar este loc de mai bine şi e motivul pentru care am găsit această variantă, de a reînființa centrul de aici, un loc în care se vor putea programa pentru testare până la sfârșitul anului, noiembrie practic, cât durează proiectul ăsta”, afirmă dr. Corina Ernst.

Pentru testele Babeș Papanicolau sau HPV sunt eligibile femeile între 24 și 64 de ani, iar pentru mamografii, cele cu vârste între 50 și 69 de ani, potrivit RRA.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel