Sari la conținut

Apă contaminată cu metale la intrarea în judeţul Neamţ. Garda de mediu, în alertă

Cercetători
Sursa foto: Pixabay

Concentraţia fierului din râul Bistriţa este de trei ori mai mare la intrarea în judeţul Neamţ, ca urmare ca poluării produse de la fosta platformă minieră Isipoaia din judeţul Suceava.

„Conform interpretării rezultatelor în secţiunea ieşire – judeţul Suceava, intrare – judeţul Neamţ, pe râul Bistriţa rezultă o depăşire a fierului de trei ori, respectiv 1,566 în loc de 0,5 şi o uşoară depăşire a manganului, respectiv 0,136 în loc de 0,1″, a declarat prefectul Adrian-Vasile Niţă, în urma analizei efectuate, duminică, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ.

În cadrul şedinţei s-a hotărât prelevarea periodică de probe şi analizarea lor în laborator, inclusiv pentru radioactivitate. Consumul de peşte provenit din mai multe localităţi riverane râului Bistriţa, în apropiere de graniţa cu judeţul Suceava, a fost restricţionat.

Totodată, în aceleaşi localităţi s-au impus interdicţii ca animalele să fie adăpate din râul Bistriţa, iar apa să fie folosită la irigaţii. Râul Bistriţa a fost poluat, sâmbătă seara, cu ape de mină provenite de la fosta platformă minieră Isipoaia – judeţul Suceava.

Sesizarea către autorităţile nemţene a fost făcută de reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava care au constatat că, pe raza oraşului Broşteni, în zona localităţii Holda, apa are o culoare cărămizie. Potrivit sursei citate de Agerpres, cursul de apă era afectat pe un tronson cu o lungime de aproximativ 3 kilometri.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel