Sari la conținut

Urolog: Apa care poate duce la apariția cancerului de vezică

Cancerul vezicii urinare este o boală în care celulele canceroase (maligne) se formează în țesuturile vezicii urinare.

Vezica urinară este un organ gol în abdomenul inferior. Are forma unui balon mic și are un perete muscular care devine mai mare sau mai mic pentru a reține urina produsă de rinichi.

Există doi rinichi, câte unul pe fiecare parte a coloanei vertebrale, deasupra taliei. Rinichii au tuburi mici (tubuli) care filtrează și curăță sângele.

Acești tubuli transportă deșeuri și produc urină. Urina trece din fiecare rinichi în vezică printr-un tub lung numit ureter. Vezica urinară stochează urina până când trece prin uretră și în afara corpului.

Lucian Vintilă, medic urolog, a vorbit la Antena 3 despre prevenție și simptomatologie, dar și despre apa pe care o bem zilnic.

„Ca și alte tipuri de cancer, cel de vezică poate fi prevenit acționand asupra factorilor de risc implicaţi în producerea lui. Mare grijă așadar la dietă, fumat și la infecții netratate.

Fumatul este principalul factor de risc al tumorilor vezicale, acesta fiind incriminat în apariția a 50-60 % din tumorile vezicale.

Alt factor de risc important este radioterapia pentru un alt cancer din zona pelvină. Alţi factori de risc implicați ar fi industria chimică, supunerea la industria coloranților.

Putem vorbi și de infecții urinare repetate, netratate, incomplet tratate, care dezvolta într-un final un cancer al vezicii urinare.

Şi bărbaţii fac infecții urinare pentru că știm că această afecțiune este mai întâlnită în rândul femeilor.

Controlul anual care să cuprindă un sumar de urină și să cuprindă şi o investigație imagistică poate diagnostica la timp o tumoră vezicală aflată chiar în stadiul incipient.

Contează foarte mult şi ceea ce mâncăm. Ar trebui să limităm consumul de grăsimi, să evităm proteinele de origine animală, să consumăm legume, fructe și să evită evităm consumul de alcool.

Urolog: Apa care poate duce la apariția cancerului de vezică

Apa contaminată cu arsenic, cea din fântânile incomplet controlate, poate duce la dezvoltarea cancerului de vezică urinară. Apa este sufletul aparatului urinar. Aceasta trebuie consumată în cantități de 1.5 litri pe zi pentru a evita cancerul de vezică, dar şi celelalte afecţiuni ale aparatului urinar.

În stadiile incipiente poate apărea hematuria microscopică. Mici sângerări care pot fi descoperite în sumarul de urină.

În stadiile incipiente spre puţin avansate, poate apărea hematuria macroscopică, adică sânge vizibil în urină. În această situaţie, se urmează paşii standard de diagnostic, adică cistoscopia.

Simptomele cancerului vezical

  • prezența sângelui în urină
  • disconfort în timpul urinării
  • urinări în cantitati mici și repetate
  • senzatia de urinare fără a putea elimina urina
  • infecții ale tractului urinar frecvente

Cistoscopia este o investigație care presupune vizualizarea in interiorul vezicii urinare și o investigație de tip computer tomograf cu substanță de contrast.

Cauzele acestui tip de cancer sunt incomplete şi ciudate. De aceea, renunţarea la fumat ajută.

Tramentul chirurgical este pentru tumorile vezicale. Acest tratament chirurgical presupune îndepărtarea endoscopică a tumorilor vezicale. Fragmentele tumorilor vezicale sunt trimise spre analiză pentru a stabili agresivitatea şi invazitatea.

Ce ține de noi în fiecare zi ar fi consumul de apă și sportul și alimentație în sine. Consumul de apă ar fi să avem rațiunea de a consuma 1. 5 litri de apă pe zi. Să facem sport, deci să fim activi. Să consumăm cât mai mult legume și fructe, ce să evităm consumul de grăsime, animale”, a spus Lucian Vintilă la Antena 3.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel