duminică, august 1, 2021

Apa minerală are efecte terapeutice recunoscute: rehidratează organismul potoleşte repede setea, nu are calorii și nu îngrașă. Specialiştii ne atrag atenţia şi spun că degeaba mâncăm sănătos dacă nu ne

hidratăm corect.

Nu există diferențe mari între apa minerală și cea plată în ceea ce privește compoziția, ambele conțin elemente minerale, însă în proporții diferite.

Datorită elementelor minerale, precum sodiu, potasiu, clor, calciu, magneziu etc., apele minerale au proprietăţi benefice pentru organism, reduce riscul de boli cardiovasculare, previne apariția cariilor datorită fluorului, dar și a osteoporozei, dă rezistență părului și frumusețe tenului.

Există însă opinii divergente în ceea ce privește efectul negativ al apei minerale  din cauza acidulării acesteia.

Sunt unii specialiști care

spun că, dacă sunt consumate în fiecare zi, apele minerale ar afecta stomacul și chiar rinichii din cauza depunerilor de pietre, în timp ce alații infirmă aceste efectele negative afirmând că nu este pe deplin demonstrat acest lucru.

Mai mult, aceștia din urmă  vorbesc  despre  proprietățile antibacteriene datorită prezenței  acidului din apa mineral.

Apele naturale întrunesc însă opinia unanimă privind beneficiile pe care le are asupra  organismului datorită  ionilor din compoziția lor.

Există mai multe tipuri de ape minerale sulfurate, obdurate, alkaline, feroase, oliminerale, clorurosodice

și care sunt, multe dintre ele, folosite în scop therapeutic în stațiuni din țara noastră, precum  Herculane (ape sulfuroase), Tusnad (ferugionase), Govora (bromate, iodate), Caciulata (alcaline) etc.

Când  vine vorba despre consumul de  sifon, opiniile sunt însă unanime. Sifonul nu este bun!  Acesta este, în fond, o apă carbogazoasă,  adică o apă acidulată  prin adăugarea dioxid de carbon și nu o apă minerală.

Nutriționiștii recomandă să alternăm consumul de apă minerală și apă plată și să ne uităm  cu atenție la etichetele de pe sticlă pentru a alege o apă mineral naturală și nu

una  îmbogăţită cu dioxid de carbon.

Industria apei a importat din știință date referitoare la compoziție și a creat diferite branduri cu punct de plecare științific: ape ionizate, ape alcaline, dar  efectul real al acestor ape este adesea supraestimat, atrag atenția specialiștii.

Clasificarea apelor minerale

În funcție de cantitatea de reziduu sec există trei categorii de ape minerale naturale:

– foarte slab mineralizate – conținutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50mg/l;

– slab mineralizate – cu mai puțin de 500mg/l de reziduu sec

– puternic

mineralizate – conținutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1500 mg/l

Agenția Natională pentru Resurse Minerale controlează apele natural  și face analize riguroase înainte ca acestea să  apară pe piață.

Apa de masă sau apa de izvor  sunt mai ieftine și au doar un aviz  că sunt bune de băut de la direcția de Sănătate Publică.

Efecte terapeutice ale apei minerale

  • carențe de minerale calciu, magneziu, fluor
  • scăderea riscului cardiovascular
  • boli  digestive, colite, afecțiuni biliare, constipație
  • inflamații uro-genitale
  • efect diuretic
  • cosmetic

Ultimele stiri

Parteneri