Sari la conținut

Apa la genunchi. Cum apare această afecțiune care provoacă durere și disconfort

apa la genunchi
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Apa la genunchi este denumirea populara a hidartrozei și se caracterizează prin acumularea de fluid în exces în jurul articulației genunchiului. În mod normal, articulațiile conțin o cantitate mica de lichid sinovial, însă din cauza infecțiilor, a traumatismelor sau artritei, nivelul de lichid creste.

Cumularea de apă în genunchi, un fenomen comun care provoacă durere și disconfort la pacienți. Această problemă poate avea diverse cauze, precum traumatisme, uzură, anumite boli sau procese inflamatorii. Specialistul ortoped joacă un rol cheie în determinarea cauzei acumulării de apă la nivelul genunchiului și în determinarea modului de tratament cel mai adecvat.

Cauzele acumulării de apă în genunchi

apa la genunchi, cauza
Sursa foto: arhiva doctorul Zilei

Trauma,  unul dintre principalele motive pentru apariția unei efuzii în articulația genunchiului

Căderile, răsucirile și stresul prelungit fără o pregătire adecvată pot duce la efuziune articulară. Această problemă este mai frecventă la persoanele tinere și active care participă la sport și suferă un efort fizic intens.

Adulții, pe de altă parte, experimentează mai des acumularea de apă în genunchi din cauza osteoartritei, care este adesea asociată cu umflarea articulației.

Diagnostic pentru apă la genunchi

Pentru a determina cauza acumulării de apă în genunchi, specialistul efectuează un examen clinic. Este important să excludeți alte probleme, cum ar fi traumatisme de șold sau probleme ale țesuturilor moi.

Diagnosticul include radiografii pentru a exclude abaterile articulare și pentru a evalua alinierea axelor genunchiului. În plus, imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) poate fi utilizată dacă sunt suspectate probleme ale țesuturilor moi sau leziuni meniscale.

Primele măsuri de tratament pentru acumularea de apă la nivelul genunchiului

Repausul, neportarea și imobilizarea membrului. Răcirea și anestezia pot ajuta, de asemenea, la gestionarea simptomelor. În cazurile traumatice, tratamentul poate include, de asemenea, intervenții chirurgicale, cum ar fi chirurgia endoscopică minim invazivă. â

Acumularea de apă în genunchi este o problemă serioasă care necesită atenție și evaluare profesională. Specialistul ortoped este esențial în determinarea cauzei și în stabilirea metodei adecvate de tratament. Oricine se confruntă cu dureri și umflături la genunchi ar trebui să solicite asistență medicală pentru a preveni problemele viitoare și pentru a păstra funcționalitatea articulației.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel