vineri, mai 27, 2022

Apa la genunchi, afecțiune serioasă. În popor, lichidul care se acumulează la nivelul articulației genunchiului este cunoscut ca „apă la genunchi”. Această afecțiune are o mulțime de cauze de la o suprasolicitare a articulației până la anumite traumatisme.

Medicii susțin că rupturile de ligament sau ale meniscului, fracturile și suprasolicitarea întregii articulații sunt cele mai comune leziuni care duc la această afecțiune. Însă, există și anumite boli care duc la acumularea de lichid în jurul articulației genunchiului. Acestea sunt: osteoartrita, poliartrita reumatoidă, guta, bursita, existența unei tumori.

Te-ar mai interesa: Menopauza la bărbați: 6 simptome de luat în seamă....

Principalele simptome ale apei la genunchi

  • Apare inflamația.
  • Rigiditatea genunchiului.
  • Durerea dar nu întotdeauna. Practic, durerea are caracter motor. Se ameliorează durerea dacă articulația e în repaus. Apoi, la mișcare și efort revine.

Care sunt principalii factori de risc?

Sportul aduce o mulțime de beneficii organismului, dar sunt și sporturi care pot predispune la această afecțiune. Mai exact, fotbalul, tenisul, schiatul, baschetul pot forța articulațiile. Și obezitatea este un factor principal de risc.

Cum se pune diagnosticul

De regulă, primul la care ajunge pacientul este medicul specialist ortoped. Acesta va solicita efectuarea unor teste imagistice așa cum este RMN-ul sau o radiografie. RMN-ul poate să vadă dacă există o ruptură de menisc sau dacă ligamentele sunt afectate.

Apoi, tot RMN-ul poate să detecteze anumite leziuni ale tendoanelor care nu sunt vizibile cu ajutorul radiografiilor. Uneori chiar și analizele de sânge sunt necesare, dacă medicul are suspiciuni referitoare la existența unei infecții sau inflamații. Și în unele situații medicul poate utiliza artroscopia pentru diagnostic nu doar pentru tratarea afecțiunii.

Te-ar mai interesa: Alertă la Palat! A fost internat la spital în urma...

În ce constă tratamentul

De regulă, medicul va prescrie calmante și antiinflamatoare cu rolul de a micșora intensitatea durerii. Dacă la bază este o infecție, foarte posibil să fie prescrise și antibioticele. Totodată, apa la genunchi poate fi tratată și cu ajutorul chirurgiei minim invazive. Și sunt două proceduri. Prima, artrocenteza adică scoaterea lichidului de la articulația genunchiului poate ajuta la ameliorarea presiunii.

Te-ar mai interesa: Pepenele roșu: Beneficii și curiozități surprinzăt...

După aspirarea lichidului articular, medicul poate injecta un corticosteroid pentru tratarea inflamațiilor. A doua, artroscopia care așa cum mai spus mai sus, ajută și la stabilirea diagnosticului dar și la tratare problemei în sine. Numai medicul specialist ortoped poate să stabilească metoda prin care se poate scoate apa la genunchi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private