Sari la conținut

Apa la plămâni, nodulii și fibroza, printre manifestările Long Covid. Iată ce riscuri implică

boala cronica
Sursa foto: doctorulzilei.ro

Cercetătorii încă nu au descoperit toate modurile în care această infecție afectează organismul. Cu toate acestea, un lucru este sigur. Specialiștii susțin că infecția afectează organismul chair și după vindecare.

De fapt, Covid pare să aibă mai multe repercusiuni pe termen lung. Cu siguranță, infecția propriu-zisă și formele manifestate pot fi grave, însă efectele se văd în timp. după vindecare.

Mulți pacienți rămân cu sechele post-COVID sau suferă de noi afecțiuni dezoltate în urma infecției. Majoritatea persoanelor au rămas cu probleme pulmonare sau cardiovasculare, însă infecția poate afecta orice parte a organismului.

Ce complicații Long COVID se pot dezvolta?

Atunci când încă ai COVID-19 dupa patru săptămâni de boală, înseamnă că ai o condiţie pe care medicii au denumit-o COVID de „lungă durată” sau „LONG COVID”. Dr. Paraschiva Postolache, medic primar pneumologie și medic specialist în reabilitare medicală, a vorbit la DC News despre aceste complicații.

sindrom long covid

Această pandemie încă nu s-a finalizat. Cei mai mulţi dintre pacienţii care au suferit de Covid-19, indiferent dacă a fost o formă mai uşoară sau severă, au rămas cu sechele pe care noi le încadrăm, la ora actuală, în acest sindrom numit „LONG COVID” sau „POST-COVID” şi care, credem noi, se vor croniciza în viitorul apropiat şi îndepărtat.

Cele mai frecvente simptome la aceşti pacienţi sunt cele de tip respirator, pentru că la nivelul aparatului respirator s-a multiplicat virusul. Dar nu numai. Sunt şi simptome cardiovasculare, digestive, renale şi neurologice. Noi ne vom referi acum doar la cele respiratorii.

Din punct de vedere clinic, pacienţii care au avut Covid şi ajung la noi acuză dificultăţi de respiraţie, scăderea capacităţii de efort şi oboseală. Alţii mai prezintă şi dureri toracice, tuse uscată, iritativă sau însoţită de expectoraţii. Cei în vârstă au asociere şi cu afectarea musculaturii, mai ales cei care au fost internaţi o perioadă îndelungată.”

Ce examinări sunt necesare pentru a stabili complicațiile?

Facem pacienţilor Computer Tomograf (CT) ca să vedem toate modificările”
Postolache mai spune că la clinica unde activează de peste 15 ani se prezintă pacienţi, foşti suferinzi de COVID-19, cu apă la plămâni sau chiar cu noduli de diferite mărimi. „Spirometria la aceşti pacienţi este normală. Este afectat factorul de transfer a monoxidului de carbon la nivelul membranei alveolo-capilare a gazelor.

Facem acestor pacienţi LONG-COVID şi un CT pentru a evidenţia cum se modifică toate procesele care au avut loc în faza acută. Ca şi sechele principale în această perioadă, constatăm frecvent fibroză pulmonară, bronşiectazii de tracţiune, unii prezintă chiar şi noduli de diverse dimensiuni şi chiar pleurezie (apă la plămâni)„, a completat conf. dr. Paraschiva Postolache, medic primar pneumologie și medic specialist în reabilitare medicală, potrivit sursei citate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.