Sari la conținut

Apele termale vindecătoare de la poalele cetăților dacice. Un loc încărcat de istorie, unde îți vindeci trupul și sufletul

Sursă foto: Facebook Baile Aquae Calan
Stațiunea Băile Calan

Băile „Aquae” se află pe maulul stâng al râului Strei, la altitudinea de 230 m deasupra nivelului mării. Ele sunt situate la cca 2 km N de oraşul Călan, pe şoseaua DN 66 (respectiv E 79).

Ca urmare a înălţimii mici a dealurilor ce înconjoară Băile, la răsărit se pot vedea Munţii Sebeşului, spre nord Munţii Metaliferi, spre apus Munţii Poiana Ruscă, iar spre sud Munţii Retezat, cu piscurile cele mai înalte Peleaga (2509 m), Păpuşa (2508m) şi Retezat (2482m), acoperite aproape 9 luni pe an, cu zăpadă.

Legenda apelor temăduitoare, dătătoare de sănătate

Este probabil, că aceste ape tămăduitoare ale băilor, să fi fost folosite înainte de ocupaţia romană, deoarece, pe aceste meleaguri au trăit dacii, iar aşezarea s-a numit Idata. De aceste Băi este legată şi legenda celor „Trei zâne surori”, în care se povesteşte cum cele trei zâne şi-au pus priceperea la lucru, pentru a vedea care dintre ele sunt mai de folos omenirii.

Zâna cea mică iubea artele şi stăpânea taina tămăduirii bolilor şi fiind mai înţeleaptă străbătuse munţii şi văile până a găsit un izvor cu apă fierbinte, dătătoare de sănătate. Ea a săpat o scăldătoare pe care a pus-o în grija unei tămăduitoare din munţii Daciei.

După ce săvârşiră lucrările, zânele începură a aştepta preţuirea oamenilor.

Cu vremea oamenii începură a căuta băile tămăduitoare, alinându-şi suferinţele. Vestea izvoarelor străbătu până departe. Se povesteşte că însuşi marele Decebal cobora din cetatea sa pentru a-şi întrema trupul ostenit în atâtea războaie.

Sursă foto: Facebook Baile Aquae Calan

Apă cu efecte terapeutice

Temperatura apelor termale de la Călan este cuprinsă între 27 și 29 de grade Celsius. Apa sondată este termominerală, dar și bicarbonată, clorurară, calcică, sodică, magneziană, cu un conținut ridicat de fier, potrivit reprezentanților administrației locale, potrivit GoHunedoara.

Ca efecte terapeutice, apele de la Călan sunt cunoscute pentru tratamentul reumatismului, a spondilozei, artrozei, poliartrozei, a unor boli de piele, dar și a neurasteniei.

În prezent staţiunea are un restaurant de 125 locuri, terase, 14 căsuţe cu câte 2 locuri, locuri de joacă pentru copii, teren de tenis, teren de volei, spaţiu mare pentru parcarea autoturismelor. În jurul bazinelor sunt 20 cabine şi duşuri, discotecă în aer liber.

Locuri de vizitat în zonă

Zona fiind bogată în vestigii istorice, de la Băile Aquae se pot face excursii la:

  • Biserica de la Strei (5 km),
  • Biserica de la Streisîngeorgiu (4 km),
  • Mănăstirea Prislop (20 km),
  • Biserica şi Castelul de la Sîntămăria Orlea (27 km),
  • Biserica de la Densuş (39 km),
  • Castelul Corvineştilor (16km),
  • Parcul Dendrologic de la Simeria (14 km),
  • Rezervaţia de zimbri din pădurea Slivuţ – Haţeg (18 km),
  • Peştera Cioclovina (18km),
  • Piatra Roşie – ruine din complexul cetăţilor dacice (25 km).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel