Sari la conținut

Stațiuni faimoase pentru terapii balneare. Top 5 alegeri din România pentru tratarea reumatismului

Stațiun
Credit foto: observatornews.ro
statiune balneara din România

Tratează reumatismul în România. Tratamentul reumatismului. Astăzi, faimoasa băi, cunoscută sub numele de centre balneoclimaterice, deservește încă persoanele în vârstă pentru tratamentul durerilor osoase și al înțepăturilor. Balnoterapia are multe beneficii și este potrivită pentru orice vârstă.

Efectele miraculoase ale balneoterapiei se datorează mineralelor din surse naturale (sulf, magneziu, calciu) și proprietăților apei și nămolului, care pot preveni și chiar trata reumatismul, diverse boli de piele și boli de nutriție.

Printre beneficiile apelor termale mai amintim: îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, eliminarea toxinelor din corp, stimularea metabolismului şi a digestiei. De asemenea, tratamentele balneare de lungă durată pot regla funcţiile glandelor endocrine şi ale sistemului nervos, întărind sistemul imunitar şi stimulând producţie de endorfine, hormoni care dau o stare de bine.

Sulful din compoziţia apelor termale poate trata afecţiuni ale pielii, cum este psoriazisul, dermatita sau infecţiile cu ciuperci.

Pentru a avea rezultate, o persoană trebuie să urmeze o cură balneară de cel puţin trei-şapte zile, iar cei cu afecţiuni cronice necesită o perioadă îndelungată, de trei-patru săptămâni de băi pentru a ameliora afecţiunile de care suferă.

Staţiuni balneare pentru reumatism
Pentru tratarea reumatismului sunt recomandate băile la staţiunea din Băile Herculane, unde se găsesc ape minerale clorurate-sodice, bicarbonate şi uşor sulfuroase. În această staţiune se mai pot trata afecţiunile ginecologice sau cele ale sistemului nervos periferic. La Herculane se mai pot face acupunctură şi electroterapie.

Lacul Amara şi Lacul Sărat sunt, de asemenea, staţiuni balneoclimaterice indicate pentru tratamentul reumatismului. Aici se găsesc ape bogate în sulfat de magneziu şi clorură de sodiu, precum şi nămol sapropelic, numit şi aurul negru.

Nămolul sapropelic tratează afecţiuni reumatologice de tip inflamator sau degenerativ, sechele posttraumatice (ale muşchilor, pielii şi osului), afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic (de la nevralgii la hemiplegii, hemipareze, scleroza multiplă şi Parkinson), afecţiuni ginecologice (anexite, cervicite, metrite, sterilitate secundară, tulburări funcţionale), afecţiuni dermatologice (psoriazis, sindrom seboreic, alergodermii), afecţiuni vasculare periferice (ischemie, insuficienţă circulatorie).

Aplicarea nămolului pe întreaga suprafaţă a tegumentului declanşează reacţii funcţionale locale ale ţesuturilor şi generale, inhibând sau activând unele sisteme enzimatice şi metabolice. Cura balneară cu nămol sapropelic produce efecte favorabile ce persistă timp îndelungat prin modificarea capacităţii de răspuns adaptativ la diverşi stimuli, scrie Agerpres.

Aceleaşi substanţe curative se găsesc şi în staţiunile balneare de la Eforie Nord şi Saturn, unde se pot face împachetări cu nămol sapropelic extras din Lacul Techirghiol. În aceste ape trăieşte crustaceaul Artemia salina, care împerună cu alga Cladophora cristalina furnizează material primă pentru producerea nămolului sapropelic cu componenţi minerali active care îi dau o valoare terpeutică deosebită, în special în tratamentul afecţiunilor reumatismale.

Alte staţiuni renumite pentru apele lor binefăcătoare sunt cele de la Vatra Dornei, unde sunt tratate în special bolile de inimă, Băile Govora, pentru astm şi afecţiuni din sfera ORL-ului, Sovata, pentru ameliorarea problemelor ginecologice, Sângeorz Băi şi Băile Olăneşti, pentru tratarea bolilor digestive, şi Sinaia, unde pot fi tratate tulburările endocrinologice.

Băile Săcelu, singura stațiune balneară din Gorj

Principalele afecţiuni care pot fi tratate la Băile Săcelu sunt: boli ale aparatului locomotor (afecţiuni reumatismale, inflamatorii, degenerative, abarticulare, osteoporoză); afecţiuni neurologice periferice (pareze uşoare, paralizii); afecţiuni ale sistemului nervos central; afecţiuni ginecologice; afecţiuni ale aparatului respirator; afecţiuni digestive, hepato-biliare şi renale.

Băile Săcelu – caracteristicile temperat continentale cu influenţa dominantă a maselor de aer mediteranean şi adriatic

În afara cel patru bazine, la Săcelu mai există alte două izvoare aflate în afara bazinului de tratament.

Unul este izvorul de ochi, numit şi Sadoveanu, se află în albia minoră a râului Blahniţa, apa lui fiind folosită folosită de multe decenii la vindecarea unor boli ale ochilor.

Al doilea este izvorul Săcelata (Sfânta Treime) situat pe versantul stâng al râului Blahniţa, care este utilizat pentru tratarea gastritei hipotone, colitei, diabetului zaharat, intoxicaţiei cu metale grele.

Statiune balneara
Sursa foto: locuridinromania.ro

Un fenomen interesant pe care îl prezintă apa celor patru bazine de la Săcelu este culoarea diferită pe care o capătă, în funcție de anotimp.

Culoarea verde-deschisă sau verde-alburiu, din bazinul 3, este pusa pe seama proceselor de oxidare pe care le suferă apa de foraj ce pătrunde în bazin. Apa din bazinul 4 poate suferi variații bruște ale culorii. Ea poate fi zmeurie, roz-lăptoasă, verzui-albicioasă sau verzui-închisă, colorația predominantă fiind dată de bacteriile care se dezvoltă în masă și care prezintă un caracter instabil, acestea înlocuindu-se cu mare viteză“, se aratăpe site-ul Complexului Energetic Oltenia, care deține complexul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel