Sari la conținut

Aplicația care permite comunicarea în caz de dezastru. Poate salva mii de vieți după un cutremur major

Comunicarea în timpul catastrofelor, când conexiunea la internet şi semnalul la telefon nu funcţionează, poate deveni o realitate printr-o aplicaţie mobilă ce utilizează unde radio criptate de înaltă frecvenţă, dezvoltată de o tânără antreprenoare din Chile, ţară cu risc seismic ridicat, informează AFP.

„Imaginaţi-vă o persoană care nu are acces la internet, care nu are semnal la telefon, care nu ştie încotro să meargă după un cutremur. Acest lucru mi s-a întâmplat când locuiam în Vińa del Mar împreună cu fiul meu de 4 ani”, a declarat Barbarita Lara, creatoarea aplicaţiei S!E.

În 2010, un cutremur cu magnitudinea 8,8, urmat de un tsunami, a devastat centrul Chile lăsând în urma sa peste 500 de morţi.

Barbarita Lara a început atunci să se gândească la un sistem care ar permite autorităţilor şi salvatorilor să comunice cu persoanele sinistrate care nu au semnal la telefon sau conexiune la internet. Iar soluţia sa a fost inspirată de vechiul aparat de radio, însă modificat.

Principiul aplicaţiei sale se bazează pe undele radio de înaltă frecvenţă cu ajutorul cărora utilizatorii de telefoane inteligente pot primi alerte şi informaţii cu privire la locul în care se află centrele de asistenţă înfiinţate în caz de dezastru, scrie Agerpres.

În plus, un sistem bidirecţional permite utilizatorilor să facă schimb de informaţii cu alte persoane aflate în proximitate, a explicat tânăra în vârstă de 32 de ani al cărei proiect a fost deja recunoscut şi susţinut de revista americană de tehnologie MIT Technology Review.

„Am studiat un algoritm de codare de înaltă frecvenţă… şi utilizăm infrastructura existentă a semnalului FM pentru transmiterea de date criptate pe o frecvenţă audio ce nu poate fi percepută de urechea umană”, a precizat inginera în cadrul unei conferinţe de presă susţinută joi la Santiago.

Aplicaţia a fost concepută în limba spaniolă, însă tânăra antreprenoare speră să o dezvolte pentru a deveni disponibilă oamenilor din toată lumea ajutând astfel la salvarea mai multor vieţi în timpul catastrofelor.

„Sistemul nostru poate acoperi chiar şi cele mai îndepărtate zone. Vrem să creăm o reţea internaţională de urgenţă solidă”, a declarat specialista pentru AFP.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel