Sari la conținut

Aplicație mobilă care ajută la vindecarea tinitusului, în 12 săptămâni

tinitus
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Tinitusul: ce este și cum se manifestă

Aplicație mobilă care ajută la vindecarea tinitusului. După 20 de ani în căutarea unui remediu pentru tinitus, cercetătorii de la Universitatea din Auckland sunt încântați de „rezultatele încurajatoare” ale unui studiu clinic al unei terapii pe telefonul mobil.

Tinitusul este un zgomot fantomă și cauzele sale sunt complexe. Până acum a sfidat tratamentul de succes. În timp ce majoritatea oamenilor se confruntă cu tinitus sau țiuit în urechi cel puțin uneori, aproximativ 5% îl experimentează într-un grad supărător.

Impacturile pot include probleme de somn, dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice și depresie.

Aplicație mobilă care ajută la vindecarea tinitusului, în 12 săptămâni

Studiul, publicat în Frontiers in Neurology, a randomizat 61 de pacienți la unul dintre cele două tratamente, prototipul noului „politerapeutic digital” sau o aplicație populară de auto-ajutor care produce zgomot alb.

În medie, grupul cu politerapeutic (31 de persoane) a prezentat îmbunătățiri semnificative clinic la 12 săptămâni, în timp ce celălalt grup (30 de persoane) nu a făcut-o.

„Acest lucru este mai semnificativ decât unele dintre lucrările noastre anterioare și este probabil să aibă un impact direct asupra tratamentului viitor al tinitusului”, spune profesor asociat în Audiologie, Grant Searchfield.

Cheia noului tratament este o evaluare inițială de către un audiolog care dezvoltă planul de tratament personalizat, combinând o gamă de instrumente digitale, bazate pe experiența individului cu tinitus.

„Incercările anterioare au descoperit că zgomotul alb, consilierea bazată pe obiective, jocurile orientate spre obiective și alte terapii bazate pe tehnologie sunt eficiente pentru unii oameni uneori”, spune dr. Searchfield.

„Acest lucru este mai rapid și mai eficient, fiind nevoie de 12 săptămâni în loc de 12 luni pentru ca mai multe persoane să obțină un anumit control.”

Nu există nicio pastilă care să vindece tinitusul

„Ceea ce face această terapie este, în esență, să rebranșeze creierul într-un mod care să reducă accentul sunetului tinitusului la un zgomot de fond care nu are nicio semnificație sau relevanță pentru ascultător”, spune dr. Searchfield.

Dr. Phil Sanders, coleg de cercetare în audiologie, spune că rezultatele sunt incitante și a găsit că desfășurarea studiului este o satisfacție personală.

„65 % dintre participanți au raportat o îmbunătățire. Pentru unii oameni, a schimbat viața, în cazul în care tinitusul le-a preluat viața și atenția.”

Unii oameni nu au observat o îmbunătățire, iar feedbackul lor va informa personalizarea ulterioară, spune dr. Sanders.

Dr. Searchfield spune că a văzut suferința pacienților săi și a nu avea niciun tratament eficient de oferit i-a inspirat cercetările: „Am vrut să fac diferența.”

Următorul pas va fi rafinarea prototipului și trecerea la studii mai mari locale și internaționale în vederea aprobării FDA. Cercetătorii speră că aplicația va fi disponibilă clinic în aproximativ șase luni.

Simptomele tinitusului

Tinitusul este cel mai adesea descris ca un țiuit în urechi, chiar dacă nu este prezent niciun sunet extern. Cu toate acestea, tinitusul poate provoca și alte tipuri de zgomote fantomă în urechi, inclusiv:

  • Bâzâituri
  • Click-uri
  • Sâsâituri
  • Murmurări

Majoritatea persoanelor care au tinitus au tinitus subiectiv sau tinitus pe care doar ei îl pot auzi. Zgomotele tinitusului pot varia ca înălțime, de la un vuiet scăzut la un țipăit puternic, și îl puteți auzi în una sau ambele urechi.

În unele cazuri, sunetul poate fi atât de puternic încât interferează cu capacitatea de concentrare sau de a auzi sunetul extern. Tinitusul poate fi prezent tot timpul sau poate veni și dispare.

În cazuri rare, tinitusul poate apărea ca un sunet ritmic de pulsație sau de șuier, adesea în timp cu bătăile inimii. Acesta se numește tinitus pulsatil. Dacă aveți tinitus pulsatil, medicul dumneavoastră poate să vă audă tinitusul atunci când face o examinare (acoufen obiectiv).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel