Categories: Ştiri sănătate

Aplicație pentru familiile pacienților, unică în Europa, introdusă la Serviciul Județean UPU SMURD Bihor: urmărirea în timp real a stării pacienților

UPU SMURD Bihor a dezvoltat o aplicație națională, prima de acest fel, destinată monitorizării în timp real a pacienților. Această aplicație va fi accesibilă atât familiilor pacienților, cât și personalului medical, dovedindu-se deosebit de utilă în timpul schimbărilor de tură.

„Eu cred că este chiar o premieră europeană, sigur; s-ar putea şi la nivel mondial, dar evident nu pot să spun că eu cunosc toate aplicaţiile din sfera medicală”, a afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful UPU SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, iniţiatorul acestui proiect.

Aplicaţia „apartinator.ro” rulează doar pe telefoanele mobile şi va fi funcţională începând de joi, fiind realizată voluntar de un grup de trei tineri IT-işti orădeni, Alex Oancea, Mihai Petruţiu şi Radu Petruţiu de la Monad Systems, care au muncit la ea mai bine de un an.

Potrivit şefului UPU SMURD Bihor, aplicaţia a fost finalizată acum în forma în care poate fi utilizată în siguranţă şi de către familiile pacienţilor, dar a fost testată şi utilizată de către personalul medical din luna iulie 2023. Aceasta oferă informaţii despre investigaţiile efectuate, tratamente sau numele medicului curant şi chiar evoluţia durerii.

Aplicația UPU rezolvă necesitatea de a comunica mai bine cu aparţinătorii pacienţilor

Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Aplicaţia este o idee a medicului Hadrian Borcea, plecând de la numărul mare de urgenţe, unele cu grad de complexitate ridicat, pe care spitalul le gestionează. Astfel, va fi rezolvată necesitatea de a comunica mai bine cu aparţinătorii pacienţilor, care au foarte multe temeri, fiind îngrijoraţi de starea bolnavului din familia lor.

„Foarte greu găsim timp, de fiecare dată când familiile şi-ar dori să ieşim să povestim cu ele, să o şi facem la modul real. Astfel, aplicaţia apartinator.ro, chiar dacă nu înlocuieşte discuţia faţă în faţă cu membrii familiilor, totuşi le poate prezenta evoluţia şi ceea ce se întâmplă în timp real cu pacientul respectiv.

Adică este o axă a timpului pe care noi inserăm evenimente, nu date medicale, doar evenimente, medicul şi asistentul, iar aparţinătorii pot să vadă când se face CT, când se fac analize de laborator, când se face consult cardiologic etc, pe o axă a timpului.

Inclusiv se vede evoluţia durerii. Dacă pacientul vine cu o durere de nivel 7 şi după jumătate de oră, după calmante, are 6, după aia 5, poate să vadă că este o durere în scădere, că evoluţia este spre bine”, a explicat dr. Hadrian Borcea.

Recent Posts

AstraZeneca retrage vaccinul anti-covid nivel global. Compania se confruntă cu provocări legale în privința efectelor secundare

AstraZeneca, cel mai mare producător de vaccin COVID-19, a început retragerea globală a Vaxzevria, invocând…

3 minute ago

Simptome de colesterol ridicat: atenție la durerea puternică ce apare în picioare, timpul mersului

Un nivel de colesterol ridicat poate crește riscul de atac de cord și accident vascular…

22 de minute ago

HOROSCOP 10 mai 2024. Provocări şi oportunități de dezvoltare

Horoscopul zilei de vineri, 10 mai 2024, spune că nativii din zodiac vor avea parte…

43 de minute ago

Medic gastroenterolog: 3 semne și simptome ale unui intestin nesănătos

Sănătatea intestinală este un subiect în vogă, piața suplimentelor pentru sănătatea digestivă fiind proiectată să…

o oră ago

Legătura dintre alimentaţia bogată în grăsimi şi apariţia cancerului (STUDIU)

O echipă de cercetători chinezi experţi în oncologie a descoperit un mecanism prin care unele…

2 ore ago

Descoperire revoluţionară pentru tratarea bolii Parkinson

Cercetătorii spanioli au descoperit unde, cum şi când se declanşează un mecanism molecular responsabil de…

2 ore ago

Citeste si: