Sari la conținut

Scandal fără precedent la examenul de rezidențiat! Sute de medici au rămas fără loc deși România se confruntă cu o adevărată criză de personal medical

rezidentiat
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Examen de rezidențiat

În cursul zilei de 23 mai a avut loc sesiunea extraordinară a concursului de Rezidenţiat la care au participat 627 de candidați, după cum anunță Ministerul Sănătății.

Candidaţii care au promovat sesiunea extraordinară a Rezidenţiatului, dar nu au obţinut unul dintre locurile şi posturile scoase la concurs i-au solicitat ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, suplimentarea acestora.

”Nealocându-se locuri şi posturi se creează o mare discriminare pentru studenţii din această sesiune extraordinară. Dorim să fie un examen corect pentru toţi studenţii care au fost promovaţi în ultimii ani de rezidenţiat şi au primit suplimentare de locuri şi posturi. Ţinând cont de deficitul foarte mare de medici, dorim suplimentarea urgentă a locurilor pe specialităţile deficitare”, au afirmat aceştia.

Candidați admiși, posturi lipsă

Ei au arătat că la această sesiune extraordinară s-au alocat 626 de locuri şi două posturi şi că au promovat 863 de candidaţi, restul fiind respinşi întrucât nu au obţinut 60% din punctajul maxim, conform cerinţelor.

”Numărul de 626 locuri şi 2 posturi alocate sunt insuficiente pentru numărul de candidaţi promovaţi, astfel rămân fără loc de muncă 235 de viitori medici rezidenţi. În această sesiune punctajul maxim a fost de 807, iar cel minim 484. În fiecare an s-au suplimentat locuri, indiferent de sesiune”, au susţinut semnatarii petiţiei potrivit News.ro

”Vă rugăm respectuos suplimentarea locurilor pentru toţi candidaţii promovaţi. Nealocându-se locuri şi posturi se creează o mare discriminare pentru studenţii din această sesiune extraordinară. Dorim să fie un examen corect pentru toţi studenţii care au fost promovaţi în ultimii ani de rezidenţiat şi au primit suplimentare de locuri şi posturi.

Ţinând cont de deficitul foarte mare de medici, dorim suplimentarea urgentă a locurilor pe specialităţile deficitare. Legislaţia în vigoare ne conferă dreptul de a avea un loc/post asigurat în urma promovării examenului de rezidenţiat”, au adăugat ei.

După criza din pandemie, directorii spitalelor simt din nou că funcţionează în regim de avarie

„Deocamdată văd că ATI-ul este printre primele specialităţi alese de cei care deja şi-au luat repartiţia”, a declarat Viorel Jinga, rector Universitatea de Medicină.

Rezidenţii care nu se tem de specializările grele aduc veşti bune pentru directorii de spital.

„Bucureştiul are peste 7 medici la 1.000 de locuitori. Avem Doljul, Clujul, Timişul şi Iaşiul cu 4-6 medici la 1.000 de locuitori. Avem cam 11 judeţe, în special în Arcul Carpatic, Sibiu, Braşov, Mureş unde avem între 2-4 medici la 1.000 locuitori în schimb avem 26 de judeţe unde avem între 1-2 medici la 1.000 de locuitori”, a declarat Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor pentru Observator News.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel