marți, iunie 28, 2022

În perioada 12 -18 martie 2018 are loc la nivel internațional campania Brain Awareness Week 2018, un eveniment care are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare a progresului și beneficiilor cercetării la nivelul creierului. Cu acest prilej pe 12 martie a avut loc la București conferința ‘Despre sănătatea creierului’, organizată sub egida Federației Europene a Asociațiilor de Neurologie (EFNA), având coorganizator Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România).

Te-ar mai interesa: Studiu. Postul intermitent poate accelera recupera...

Evenimentul ‘Despre sănătatea creierului‘ a făcut o scurtă trecere în revistă a ceea ce reprezintă neuroștiința, cu detalii despre rezerva cognitivă, importanța somnului și nutriției pentru o bună funcționare a creierului. A fost aprofundat conceptul de medicină personalizată și ce anume se poate aplica în afecțiunile neurologice. Neurorecuperarea a fost un alt subiect de actualitate, cu prezentarea câtorva soluții de brain digital health prezente și în România în acest domeniu, precum și informații utile despre recuperarea post AVC.

“Neuroștiința reprezintă o disciplină relativ nouă, despre cum funcționează creierul ca anatomie, funcții, mecanisme etc. În zilele noastre marea parte a populației nu are cunoștințe despre tipurile de afecțiuni neurologice cele mai frecvent întâlnite (ca de exemplu atacul vascular cerebral, migrene, Alzheimer, epilepsie, Parkinson, scleroza multiplă etc.) și de aceea aceste afecțiuni sunt unele dintre cele mai afectate de stigmatizare. Problemele cu care se confruntă sistemul medical sunt generate de costurile ridicate ale tratamentului, necesitatea unor echipe multidisciplinare sau opțiuni terapeutice variate, dar și de investiții mici în cercetare comparativ cu alte afecțiuni.”, declară Andreea Antonovici, Public Affairs Platforma Europeană pentru Scleroză Multiplă și vicepreşedinte APAN România.

Te-ar mai interesa: ATENȚIE! SIMPTOME care trebuie să ne trimită la me...

Potrivit statisticilor realizate de European Brain Council, 220 de milioane de oameni au cel puțin o boală neurologică. Printre cele mai frecvente se numără: cefaleea și migrena cu 152, 8 milioane de cazuri, tulburările de somn (44,9 milioane de cazuri), accidentul vascular cerebral (8,2 milioane de persoane), demența 6, 3 milioane de persoane.

Neuroștiințele sunt ansamblul științelor dedicate studiului și înțelegerii sistemului nervos și adună sub aceeași umbrelă medicina, fizica, psihologia, informatica și chiar și filozofia, în încercarea de a cuprinde și explica acest vast domeniu. Neuroștiințele studiază în dinamică structura, funcțiile, genetica, biochimia, fiziologia și patologia sistemului nervos.
Întreaga noastră existență, tot ce simțim, felul în care percepem lumea înconjuratoare, tot ce gândim, modul în care ne comportăm în societate și interacționăm unii cu alții este determinat de sistemul nostru nervos, de creierul nostru, de maduva spinării și de rețeaua de nervi care străbate fiecare parte a corpului nostru. De aceea înțelegerea și decodificarea acestui sistem este de maximă importanță pentru medicină și pentru noi toți.
La Neuroaxis încercăm să contribuim la dezvoltarea acestui domeniu prin activitatea noastră dedicată neurologiei și domeniilor conexe” – prezentare realizată de Dan Mitrea, fondator Neuroaxis, medic specialist neurolog.

Te-ar mai interesa: Atenție la căpușe! 14% din populația lumii s-a inf...

Medicina personalizată îşi propune asigurarea tratamentului potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit. Şi de prima dată. Medicina personalizată începe cu pacientul. Aceasta deține un potențial foarte mare pentru îmbunătățirea calității vieții multor pacienți, precum și pentru asigurarea unor rezultate mai bune în ceea ce privește eficiența și transparența sistemelor de sănătate. Cu toate acestea, integrarea sa în practica clinică și îngrijirea zilnică se dovedește dificilă. Există în continuare multe bariere și provocări legate de accesul la servicii medicale în timp util.”, Dr Marius Geantă, preşedinte Centrul pentru Inovație în Medicină.

Te-ar mai interesa: Medic: aceasta este cea mai întâlnită tulburare ca...

Potrivit medicului Marius Geantă, după 10 ani de cercetare, 413 studii clinice și 244 de molecule, a fost aprobat un singur medicament pentru Maladia Alzheimer, rata de eșec fiind de 99,6%. 

Unul dintre subiectele cu cel mai mare interes din partea participanților a fost ‘rezerva cognitivă’: “Având responsabilități, învățând noi abilități, ne menținem creierul activ. Chiar dacă părți din țesutul cerebral degenerează, activitatea mentală și psihică poate construi noi trasee pentru rezolvarea problemelor.”, conf. univ. dr Carmen Adella Sîrbu, SUUMCB

Te-ar mai interesa: Cei mai mari dușmani ai creierului. Vlad Ciurea: „...

“Pacientul ar trebui să se afle în centrul echipei multidisciplinare, ceea ce arareori se întâmplă în România. Comunicarea dintre pacient și medic trebuie să se schimbe, pacientul de azi înțelege și se documentează despre afecțiunea pe care o are, ceea ce face esențială o informare și educare corectă despre toate aspectele implicate. Este conștient de implicațiile sociale, pune întrebări și începe să negocieze opțiunile terapeutice.”, Dragoș Popescu, președinte APAN România.

Conferința ‘Despre sănătatea creierului’ a fost dedicată dezvoltării personale a leaderilor asociațiilor de pacienți din domeniul neurologiei din România, pusă în folosul organizației și implicit a pacientului pe care aceștia îl reprezintă. Au fost prezenți reprezentanți din domeniile scleroză multiplă, Parkinson, Alzheimer, Huntington, epilepsie, AVC, distonie, miastenia gravis, sănătate mintală, boli rare etc. Cu sprijinul Janssen România, evenimentul a fost deschis și pacienților și aparținătorilor lor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private