Sari la conținut

Aproximativ 4.000 de variante ale coronavirusului circulă la nivel mondial. Este vaccinul anti-COVID eficient împotriva acestora?

varianta delta

La nivel mondial, circulă aproximativ 4.000 de variante ale coronavirusului. Din acest motiv, specialiștii au început cursa pentru îmbunătățirea vaccinurilor. Este vaccinul anti-COVID eficient împotriva tulpinilor descoperite până în acest moment?

Specialiștii au constatat că, la nivel mondial, circulă aproximativ 4.000 de variante ale coronavirusului. Acest lucru a fost prezăvut de cercetători, întrucât mutațiile se produc în mod natural, pentru a le asigura agenților patogeni adaptarea și supraviețuirea.

În lume circulă aproximativ 4.000 de tulpini ale virusului care provoacă COVID-19, determinând o cursă pentru îmbunătățirea vaccinurilor, susţine Marea Britanie, în timp ce cercetătorii încep un studiu care prevede amestecarea dozelor Pfizer și AstraZeneca, la prima şi a doua inoculare. Așa-numitele variante britanice, sud-africane și braziliene par să se răspândească mai rapid decât altele. Ministrul britanic pentru implementarea vaccinurilor, Nadhim Zahawi, a declarat că este foarte puțin probabil ca vaccinurile actuale să nu funcționeze împotriva noilor variante, susține Reuters, potrivit Rador.

„Este puțin probabil ca vaccinul actual să nu fie eficient în privința variantelor, fie ele din Kent (noua varianta britanică a coronavirusului), fie altele, mai ales când este vorba de îmbolnăviri grave și spitalizare.

Toţi producătorii, Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca şi alţii analizează cum îşi pot îmbunătăţi formulele pentru a se asigura că suntem pregătiţi pentru orice variantă – sunt circa 4.000 de variante în lume de COVID-19 în momentul de faţă”, declară ministrul britanic, Nadhim Zahawi.

Cu toate acestea, specialiștii spun că, dintre cele 4.ooo de variante existente, numai câteva au potențialul de a modifica virusul în mod substanțial și de a-l face mai periculos.

Varianta britanică, spre exemplu, este mult mai contagioasă din cauza mutației suferite la nivelul proteinei spike pe care virusul o folosește să se atașeze de receptorul uman ACE-2. Cu alte cuvinte, virusul se poate atașa mult mai ușor de celulele și țesuturile gazdei, ceea ce face răspândirea mult mai rapidă. Cu toate acestea, vaccinul este eficient, momentan, împotriva tuturor variantelor descoperite.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel