Sari la conținut

Care sunt diferențele și asemănările dintre cele 3 vaccinuri existente pe piață: AstraZeneca, Moderna și Pfizer BioNTech?

a treia doză
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

​Potrivit  #ROVACCINARE, bazate pe tehnologii diferite, cele trei vaccinuri autorizate de CE au eficacitate care variază între 60% și 95%.

Image source: #ROVACCINARE

Datele esențiale despre fiecare vaccin: 

PFIZER-BioNTech

Tip: ARN mesager

Doze: 2, administrate la distanță de 21 de zile

Data autorizării în UE: 11 decembrie 2020

Eficacitate: 95%

 

MODERNA 

Tip: ARN mesager

Doze: 2, administrate la 4-12 săptămâni

Data autorizării în UE: 18 decembrie 2020

Eficacitate: 94,1%

 

ASTRA ZENECA 

Tip: adenovirus

Doze: 2, administrate la distanță de 21 de zile

Data autorizării în UE: 12 ianuarie 2021

Eficacitate: 60%

„În principiu, diferențele între cele trei tipuri de vaccin constau în modul în care se păstrează lanțul de frig. AstraZeneca e altfel structurat, e construit pe un vector viral, aproximativ pe un mecanism cunoscut deja la vaccinurile clasice. Din păcate, eficacitatea lui e mai scăzută decât cele cu ARN mesager, Pfizer-BioNTech și Moderna. E foarte puțin probabil ca dozele să fie făcute la persoanele peste 55 de ani, pentru că acestea n-au fost incluse în vârsta de studii pentru AstraZeneca.

Dacă vin vaccinuri AstraZeneca, probabil că vor fi programați cei sub 55 de ani”, a explicat medicul Sandra Alexiu – președintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov și membru în Grupul de Vaccinologie, la Digi24.

„Problema e că pentru păstrarea acestui lant de frig, pentru că-s multidoză, 6 doze Pfizer, 10 Moderna, 10 AstraZeneca, înseamnă că trebuie să ai un număr de oameni strâns la vaccinare ca să nu mai pierdem doze. Există dezavantaje pentru care trebuie să vaccinăm în centre de vaccinare.

Dacă vaccinurile erau îmbuteliate într-o singură seringă pentru fiecare, probabil că era mai simplu. Așa, trebuie pastrat un flux, un număr de pacienți vaccinați și o listă de rezervă să vină într-un timp scurt.

În ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor, AstraZeneca are un procent de aproximativ 60%, asta nu înseamnă ca nu este bun, însemnă că atât s-a studiat. E o situație similară la gravide, nu însemnă că nu e bun la gravide, pentru că n-am avut gravide în studiu. Câtă vreme un vaccin primește autorizație, e clar că nu putem face până n-avem dovezi de siguranță”, a conchis medicul.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: