Sari la conținut

Aproximativ 560.000 de copii vaccinați în prima rundă a campaniei de vaccinare împotriva poliomielitei în Gaza

sursa foto: timesofisrael.com

Aproximativ 560.000 de copii cu vârsta sub zece ani au fost vaccinați împotriva poliomielitei în timpul primei runde a unei campanii de vaccinare de urgență desfășurată în trei etape, între 1 și 12 septembrie 2024, în Fâșia Gaza, informează Organizația Națiunilor Unite.

Aproximativ 560.000 de copii vaccinați în prima rundă a campaniei de vaccinare împotriva poliomielitei în Gaza

Campania de 12 zile a oferit vaccin oral nou împotriva poliomielitei de tip 2 (nOPV2) pentru 558.963 de copii, în urma unei planificări și coordonări meticuloase. Aceasta a implicat utilizarea unei rețele extinse de echipe, vaccinând în locații fixe selectate la unități de sănătate și puncte de informare.

Echipele mobile și de tranzit au contactat activ familiile care locuiau în adăposturi, corturi și tabere pentru persoanele strămutate, alături de lucrătorii comunitari care au implicat familiile pentru a crește conștientizarea înainte și în timpul campaniei. Pentru fiecare fază, s-a convenit o pauză umanitară specifică zonei de nouă ore pe zi, ostilitățile armate fiind oprite, pentru a asigura siguranța comunităților și a lucrătorilor din domeniul sănătății și pentru a facilita eforturile de vaccinare.

„Lucrătorii din domeniul sănătății și comunității au demonstrat o reziliență incredibilă, desfășurând această campanie la o scară și o viteză fără precedent, în cele mai dificile condiții din Gaza.”

Acțiunea rapidă a Inițiativei Globale pentru Eradicarea Poliomielitei—de la momentul în care virusul a fost detectat până la lansarea campaniei de vaccinare—vorbește despre eficiența programului împotriva poliomielitei.

În zonele unde au avut loc pauze umanitare, campania a adus nu doar vaccinuri, ci și momente de liniște.

„Pe măsură ce ne pregătim pentru următoarea rundă în patru săptămâni, suntem optimiști că aceste pauze vor fi menținute, deoarece această campanie a arătat clar lumii ce este posibil atunci când păcii i se oferă o șansă”, a declarat Dr. Richard Peeperkorn, Reprezentantul OMS pentru teritoriile palestiniene ocupate.

„A fost esențial ca această campanie ambițioasă să fie desfășurată rapid, în siguranță și eficient pentru a proteja copiii din Fâșia Gaza și din țările vecine de poliovirusul care le poate schimba viața”, a declarat Jean Gough, Reprezentant Special UNICEF în Statul Palestina.

„Progresele realizate în acest prim tur sunt încurajatoare, dar munca este departe de a fi terminată.” Suntem pregătiți să finalizăm sarcina și facem apel la toți cei implicați pentru a ne asigura că putem face acest lucru în următoarea rundă, în termen de patru săptămâni, pentru binele copiilor din întreaga lume.

Partenerii de la toate nivelurile recunosc provocările operaționale comune întâmpinate în cadrul acestor eforturi, inclusiv infrastructura devastată, de la unități de sănătate la drumuri, lipsa personalului medical calificat, probleme de acces din cauza insecurității, combustibil limitat pentru generatoarele folosite pentru a păstra în siguranță vaccinurile și a congela pachetele de gheață, precum și mișcările constante ale populației. Cu toate acestea, aceste probleme au fost abordate într-un mod oportun, cu sprijinul esențial al Ministerului Sănătății din Palestina și al UNRWA, pentru a permite desfășurarea activităților de vaccinare planificate.

În ciuda acestor provocări și a condițiilor pe care familiile din Fâșia Gaza le-au suportat în ultimele 11 luni, familiile s-au îndreptat spre unitățile de sănătate pentru a-și vaccina copiii. Acest lucru poate fi atribuit comportamentului tradițional pozitiv de căutare a sănătății în rândul poporului palestinian și unei campanii eficiente de conștientizare și mobilizare a publicului.

Obiectivul inițial al campaniei a fost de 640.000 de copii, estimat în absența unui sondaj precis, ceea ce ar putea fi o supraestimare, având în vedere că populația continuă să se deplaseze dintr-un loc în altul, iar oamenii fug și sunt omorâți din cauza ostilităților în curs. În timpul campaniei, echipe de monitorizare instruite au fost desfășurate pentru a supraveghea eforturile de vaccinare.

Ca pași următori, un număr suplimentar de 65 de monitori independenți sunt desfășurați pentru a verifica proporția copiilor vaccinați în întreaga Fâșie Gaza, pentru a evalua independent nivelul de acoperire realizat în prima rundă. Ei au nevoie de acces sigur și neîngrădit pentru a putea vizita gospodăriile, piețele, punctele de tranzit și unitățile de sănătate pentru a verifica copiii după vopseaua purpurie proeminentă marcată pe degetul lor mic atunci când sunt vaccinați. Aceste eforturi vor oferi o măsură independentă a procentului de acoperire vaccinală realizat și a motivelor pentru care există copii nevaccinați.

O a doua rundă a campaniei va urma, ideal în termen de patru săptămâni, pentru a oferi o a doua doză de nOPV2 copiilor din Gaza, pentru a opri focarul și a preveni răspândirea sa internațională.

Pentru a repeta această intervenție ambițioasă, a ajunge la un număr suficient de copii și a opri cu succes transmiterea ulterioară a poliovirusului, OMS, UNICEF și UNRWA fac apel la toate părțile implicate în conflict să se angajeze la o nouă rundă de pauze umanitare, cu acces neîngrădit la copii în zonele care necesită o coordonare specială.

În cele din urmă, avem nevoie de un armistițiu de lungă durată, deoarece toate familiile din Fâșia Gaza au nevoie de pace pentru a putea începe să se vindece și să-și reconstruiască viețile.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel