luni, septembrie 26, 2022

Virus găsit în apă: Vaccinare urgentă contra poliomielitei. Extrem de periculos, virusul poate da complicații grave, de aceea copiii trebuie vaccinați urgent.

Virusul, care poate provoca paralizie, a fost găsit de 116 ori în apele reziduale din Londra începând din februarie, notează BBC.

În cadrul campaniei urgente de imunizare, aproape 1 milion de copii vor primi vaccinul, inclusiv cei care sunt deja la zi cu vaccinurile. Părinții și îngrijitorii vor fi contactați de medicul de familie în cursul lunii următoare.

Te-ar mai interesa: Ce se va întâmpla cu școlile în această iarnă: Se ...

Poliomielita este considerată o boală a trecutului în Marea Britanie, după ce întreaga Europă a fost declarată liberă de poliomielită în 2003.

Totuși, ceea ce se întâmplă acum este ușor complicat, deoarece probele detectate sunt legate de un vaccin antipoliomielitic utilizat în alte țări.

Unele părți ale lumii care încă se confruntă cu focare de poliomielită folosesc vaccinul oral antipoliomielitic – care este sigur, dar folosește un virus viu. Acesta oferă o imunitate foarte mare, dar are potențialul de a se răspândi de la o persoană la alta în zonele în care nu sunt protejate prea multe persoane.

Te-ar mai interesa: Tradiții: Ce să faci să-ți crească părul lung și b...

Dacă se răspândește, devine o problemă deoarece forma sigură a virusului utilizat în vaccin poate suferi mutații și evolua până când poate duce din nou la paralizie.

Mutații periculoase

Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) spune că majoritatea mostrelor detectate sunt forma sigură a vaccinului împotriva poliomielitei, dar „câteva” au suferit mutații suficiente pentru a fi periculoase.

Te-ar mai interesa: S-a inventat plasturele hi-tech: Cum ne ajută în l...

Alarma a fost trasă pentru prima dată în iunie, după o serie de teste efectuate la stația de epurare Beckton, care deservește nordul și estul Londrei. UKHSA afirmă că analiza genetică a probelor sugerează că răspândirea virusului „a depășit o rețea apropiată de câteva persoane”.

O reuniune a experților guvernamentali în vaccinuri a recomandat o campanie rapidă de rapel pentru copiii cu vârste cuprinse între un an și nouă ani.

Obiectivul este dublu. În primul rând, reducerea riscului ca un copil să ia virusul și să rămână paralizat și, de asemenea, creșterea nivelului de imunitate, astfel încât virusul să se răspândească mai greu.

Vaccinuri pentru copiii între 1 și 9 ani

Dr. Vanessa Saliba, epidemiolog consultant la UKHSA, a declarat: „Toți copiii cu vârste cuprinse între unu și nouă ani din Londra trebuie să primească acum o doză de vaccin antipoliomielitic – fie că este vorba de o doză suplimentară de rapel sau doar pentru a se pune la zi cu vaccinările de rutină”.

Te-ar mai interesa: Cum îți dai seama că ești într-o relație toxică: I...

Medicul a mai spus că riscul pentru majoritatea populației care este vaccinată rămâne „scăzut”, dar a spus că este „vital” ca părinții să se asigure de vaccinarea completă a copiilor.

Între una din 100 și una din 1.000 de persoane dezvoltă paralizie după ce au contractat poliomielită, majoritatea cazurilor fiind înregistrate la copiii mici.

Copiilor li se va oferi vaccinul inactivat – care conține un virus „mort” și nu prezintă niciun risc de răspândire. Aceasta este forma de vaccin antipolio pe care Marea Britanie o folosește din 2004, notează Antena 3.

Te-ar mai interesa: Respirația care miroase a ou putred poate ascunde ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private