Sari la conținut

Ar putea acest vaccin fără ace să ne protejeze mai bine împotriva noilor variante de COVID?

Un nou vaccin COVID-19 care poate fi administrat fără ace este testat la o universitate din Regatul Unit.

Vaccin-ul folosește un jet de aer care împinge vaccinul în piele, care s-ar putea dovedi o alternativă pentru cei cărora le este frică de ace și este folosit ca vaccin de rapel COVID-19, a declarat marți Universitatea din Southhampton într-un comunicat, potrivit EuroNews.

Noul vaccin împotriva coronavirusului folosește tehnologia DIOSvax de la Universitatea din Cambridge și ar putea fi extins și fabricat sub formă de pulbere pentru a stimula eforturile globale de vaccinare dacă studiul se dovedește a fi de succes.

„Acesta nu este pur și simplu „încă un” vaccin împotriva coronavirusului, deoarece are în vedere atât variante COVID-19, cât și viitoare coronavirusuri”, a declarat Saul Faust, investigatorul șef clinic și director al NIHR Southampton Clinical Research Facility.

„Această tehnologie ar putea oferi o protecție largă unui număr mare de oameni din întreaga lume”.

Cum funcționează noul vaccin?

Vaccinurile funcționează prin înarmarea sistemului nostru imunitar pentru a bloca sau distruge celulele care transportă proteina spike, protejându-ne de COVID-19.

Dar cercetătorii au spus că, deoarece virusul suferă o mutație constantă și că proteina virusului se schimbă, există un risc suplimentar de „scăpare a vaccinului”, unde modificările proteinei vârf înseamnă că sistemul imunitar nu mai poate recunoaște virusul.

Echipa Cambridge a spus că, pentru a evita acest lucru, au căutat noi tipuri de antigene, regiuni cheie ale virusului – care sunt aceleași pentru coronavirusurile care apar în natură, inclusiv animalele care le poartă.

Spre deosebire de majoritatea vaccinurilor COVID-19 care utilizează secvența de ARN pentru proteina Spike găsitp în primele mostre izolate ale virusului COVID-19 în ianuarie 2020, această nouă tehnologie își propune să prezică modul în care virusul ar putea crea noi mutații, ceea ce ar putea, teoretic , oferi o protecție mai bună.

„Vaccinul nostru este inovator, atât în ceea ce privește modul în care stimulează sistemul imunitar să răspundă cu un răspuns de protecție mai larg la coronavirus, cât și modul în care este administrat”, a spus profesorul Jonathan Heeney de la Universitatea din Cambridge și compania DIOSynVax.

„În mod esențial, este primul pas către un vaccin universal împotriva coronavirusului pe care îl dezvoltăm, protejându-ne nu doar de variantele COVID-19, ci și de viitoarele coronavirusuri”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.