Sari la conținut

Argila, pământul vindecător. Cele mai cunoscute tipuri de argilă și beneficiile lor pentru organism

Argila este medicamentul binefăcător al pământului. Omul are o profundă legătură cu pământul. Din pământ te naști și în pământ te duci, este o veche zicală. Legătura noastră cu pământul este puternică.

El ne susţine şi ne vindecă, iar numeroase studii de specialitate i-au dovedit proprietățile.

Argila ne vindecă de multe afecţiuni, ne purifică organismul, ne scapă de microbi, este un puternic detoxifiant. Are totodată și proprietăţi antiseptice, vindecă rănile şi curăţă toate materiile nocive de pe tractul digestiv.

Te scapă de toate reziduurile din stomac, vezica biliară, ficat, intestine, rinichi şi vezică urinară. O cură cu argilă fiind recomandată pentru prevenirea şi tratarea unor boli precum astenia, anemia, gastrita şi bolile de stomac, tensiunea oscilantă.

Argila întăreşte sistemul imunitar şi reduce sensibilitatea organismului la factorii agresivi din exterior, poluare, variaţii bruşte de temperatură şi umiditate.

De asemenea, argila calmează durerile de ulcer, cicatrizând pereţii gastrici lezaţi, dar şi durerile de dinţi sau gingii.

Argila roşie, bogată în oxid de fier şi cupru, combate anemia şi se foloseşte cu succes pentru bolile articulaţiilor. Mai puţin utilizată în tratamentele faciale, ea se poate administra intern, având astfel efect benefic pentru piele.

Cu un conţinut ridicat de silicon pur, în cosmetică este utilizată pentru acţiunea sa de dezinfectare şi catifelare a tenului.

O valoare deosebită are argila românească de culoare albastră, datorită conţinutului bogat în săruri de cupru şi crom. Este recomandată tenurilor grase, dar şi pentru tenurile acneice. Albeşte tenul şi ameliorează ridurileşi şi se foloseşte sub formă de măşti.

Această argilă netezeşte ridurile şi  are efect anticelulitic, antibacterian, dar şi antistres.

Nu are efecte adverse, fiind recomandată, de asemenea, pentru: adenom de prostată, arsuri, cancer, leucemie, dermatoze, psoriazis, ciroza, hepatită, ulcer gastroduodenal, gingivite, litiaza renală, osteoporoza, pancreatita, paralizii, nevroze, epilepsie, sinuzita, varice, vergeturi.

Argila galbenă are un conţinut mai mic de oxid de fier, fiind din acest motiv recomandată pentru tenul delicat. Are un efect absorbant, exfoliant, tonifiant, cicatrizant.

Folosită pe corp, ameliorează durerile, îmbunătăţeşte circulaţia, oxigenează şi tonifica pielea, este eficientă în tratamentul celulitei.

Argila de culoare gri-verzuie, Fullers, este utilizată  pentru înălbirea pielii, datorită conţinutului bogat în aluminiu, siliciu, oxid de fier, oxid de calciu şi magneziu. Aceasta are capacitatea de a absorbi grăsimile, fiind, din acest motiv, recomandată în caz de acnee.

Argila din bentonit este comestibilă şi conţine peste 70 de minerale. Este un supliment intern căutat de cei cu deficit de minerale, bun însă şi în eliminarea toxinelor.

Pentru uz extern e folosită pentru împachetare, în baie sau în alte reţete pentru îngrijirea pielii.

Argila ne ajută, de asemenea, să eliminăm impurităţi, dar şi metale grele, tratând totodată anemia, ulcerul, problemele intestinale, hemoroizii.

Curele cu argilă se pot ține în orice anotimp, dar sunt mai indicate primăvara, atunci când introducem în dietă mai multe alimente verzi.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel