miercuri, mai 31, 2023
  • Centrul de Stat pentru Cercetare în Virologie se află în centrul programului de dezvoltare a armelor biologice al Rusiei
  • Complexul de laborator găzduiește boli mortale, inclusiv variola, antraxul, Ebola, HIV și virusul Marburg.
  • Cel puțin doi membri ai personalului au murit acolo din cauza expunerii la virusurile Ebola și Marburg
  • Directorul laboratorului, profesorul Ilya Drozdov, a dispărut în mod misterios în 2017 și nu a mai fost văzut de atunci.

Poate arăta ca bârlogul unui răufăcător dintr-un film cu James Bond.

Dar aceasta este instalația din epoca sovietică din Siberia unde ar putea fi găzduit astăzi arsenalul de arme biologice al lui Vladimir Putin.

Centrul de Stat pentru Cercetare în Virologie și Biotehnologie din regiunea Novosibirsk este în posesia unor boli devastatoare precum variola și antraxul, precum și agenți patogeni ucigași mai recenti, cum ar fi Ebola, potrivit DailyMail.

Te-ar mai interesa: Niciun medic de familie pentru 12 localități buzoi...

Deschis în apogeul Războiului Rece în 1974 ca centru de cercetare în domeniul bioterorismului, este încă unul dintre cele mai bine păzite situri din Rusia, împrejmuit cu sârmă ghimpată cu soldați înarmați staționați permanent la porțile sale.

Centrul de 70.000 de metri pătrați are aproximativ aceeași dimensiune cu un teren de fotbal și este una dintre cele 100 de clădiri administrative și de cercetare din unitate, cunoscută în Rusia sub numele de „Vector”.

Este unul dintre cele 59 de laboratoare biologice de maximă securitate din lume, statut pe care îl împărtășește cu Institutul de Virologie din Wuhan – site-ul din centrul originilor pandemiei de Covid.

Te-ar mai interesa: O nouă metodă revoluţionară de tratare a bolnavilo...

Vector are autorizație pentru a gestiona cei mai mortali agenți patogeni din lume, iar lucrătorii responsabili cu studierea virușilor poartă costume de culoare verde militar, pe întregul corp.

Facilitatea secretă de nivelul patru este amplasată la poalele sud-vestului Siberiei, la granița cu Kazahstanul, unul dintre cele mai dure și mai izolate locuri de pe pământ, unde temperaturile pot scădea până la -35C în timpul iernii.

Te-ar mai interesa: 10 efecte adverse mai puţin cunoscute ale unui fru...

Rusia susține că laboratorul, unul dintr-o duzină implicat în fabricarea de arme biologice de către URSS, a oprit cercetările asupra armelor în 1992, după căderea Uniunii Sovietice.

Oficial, laboratorul se concentrează acum pe dezvoltarea de vaccinuri pentru virusurile letale. Anul trecut, a lansat cercetările asupra virușilor preistorici găsiți la caii paleolitici recuperați din permafrostul topit din Siberia.

Te-ar mai interesa: LISTA spitalelor ce vor asigura urgenţele pe 1 şi ...

Dar un raport al Departamentului de Stat al SUA de anul trecut a susținut că Rusia „menține un program ofensiv de arme biologice”, în ciuda faptului că țara a insistat că a încetat astfel de cercetări.

Aceasta vine după ce ambasadorul SUA la Națiunile Unite a susținut că Putin ar putea folosi arme biologice pentru a răsturna guvernul ucrainean, avertizând că „nimic nu este pe masă” pentru dictatorul rus.

Te-ar mai interesa: Bucureştenii pot primi 4.000 de lei pentru a se te...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private