Sari la conținut

O notificare urgentă emisă acum doi ani urma să schimbe lumea. Comisia de Sănătate din Wuhan informa despre primele pneumonii

originea

O notificare urgentă emisă acum doi ani urma să schimbe lumea. Pe 30 decembrie 2019, presa din toată lumea discuta despre anul care se încheia și despre pensii și veniturile cetățenilor, despre unde ne vom petrece seara dintre ani. Lumea era cu gândul la cinele și la petrecerile de Revelion, unii se uitau la horoscopul care promitea un an mirobolant.

O știre se strecura discret printre agențiile de presă și jurnaliști. În acea noapte, în China, a fost emisă o notificare urgentă de către Comisia de Sănătate din Wuhan, o metropolă de peste 11 milioane de locuitori, dar despre care probabil doar cei care făceau afaceri în Orient auziseră.

Notificarea făcea referire la cazuri de pneumonie de origine necunoscută și, deși ar fi trebuit să fie confidențial, a pătruns foarte repede pe rețelele de socializare din China și de acolo pe site-ul radio-televiziunii din Hong Kong. Un utilizator al forumului flutrackers.com, dedicat din 2006 colectării de informații despre pandemiile de gripă, a observat acest lucru și a deschis o discuție despre știre.

Reuters informa pe 31 decembrie 2019: 27 de cazuri de pneumonie virală, șapte în stare critică

În dimineața zilei de 31 decembrie, Reuters a fost probabil prima agenție de presă occidentală care a scris știrea: 27 de cazuri de pneumonie virală, șapte în stare critică, zvonurile de pe rețelele de socializare spun că ar putea fi vorba despre virusul SARS.

In acele zile petreceam vacanța în Italia, la schi, in regiunea Tirolul de Sud. Zeci de mii de turiști pe partiile din regiunea Val Gardena se bucurau de o vreme superbă și de pârtiile pline de zăpadă.

Tin minte că nimeni nu i-a acordat prea multă atenție, știrea a trecut nebăgată în seamă, alte teme erau pe agenda publică.

A urmat o seară plină de festivități și urări de mai bine, presa europeană scria, ca in fiecare an, despre cum s-a petrecut seara dintre ani, despre accidentele din seara de Revelion, despre programul din primele zile ale anului 2020.

Ceva rupe monotonia începutului de an și presa intră în breaking news, pe 3 ianuarie atenția a fost catalizată de atacul SUA asupra Aeroportului din Bagdad, în care a fost ucis generalul iranian Qasem Soleimani. Nu, încă nu este cazul să ne alarmăm de cele câteva cazuri de îmbolnăvire din Wuhan.

9 ianuarie 2019, China anunță originea cazurilor de pneumonie: Un nou virus

Pe 9 ianuarie, autoritățile chineze au comunicat că originea pneumoniei era un nou coronavirus, ulterior s-a putut data prima infecție certă pe 17 noiembrie 2019 și s-a stabilit că se răspândea deja în Europa din decembrie, impulsionată de numeroasele călătorii între Orient şi Occident.

Pe 23 ianuarie, Wuhan și alte orașe din regiunea Hubei au fost plasate într-o izolare foarte strictă.  O decizie fără precedent în istoria sănătății publice, a definit-o atunci Gauden Galea, reprezentantul OMS la Beijing, adăugând că ”cu siguranță nu este ceva ce noi am recomandat”. Din declarațiile OMS observând că organizația era departe de a înțelege impactul viitor a virusului nou apărut.

Europa și SUA era convinse că, ca și în cazul celorlalte epidemii din anii precedenți, criza sanitară va rămâne limitată în țări îndepărtate și în curând nu se va mai vorbi despre ea.

Pe 9 ianuarie 2020, Doctorul zilei, aunța că ”A fost descoperit un nou tip de pneumonie. E provocat de un virus extrem de periculos” A fost descoperit un nou tip de pneumonie. Noul virus care a provocat pneumonia pare să nu fie atât de letal precum SARS. Simtomele pe care le dă sunt febra, în principal, mulţi pacienţi având dificultăţi de respiraţie.

Spre sfârșitul lui ianuarie, România era departe de freamătul Europei Occidentale

Spre sfârșitul lunii, doi turiști chinezi au fost găsiți pozitivi la noul coronavirus și internați la Institutul Spallanzani din Roma.

Prime reacții optimiste: ”I-am găsit imediat, nu au infectat pe nimeni.”, s-au gândit toți.

Între timp, virusul, nederanjat de niciun test, circula deja din abundență în nordul Italiei: din 20 februarie, odată cu internarea lui Mattia Maestri la Codogno, a devenit cu totul altă poveste. Guvernul Conte a declarat stare de urgență, în vigoare și astăzi.

Mă întorsesem din Italia la începutul luni și starea de sănătate nu se deteriorase, și totuși, știrile din Italia, prima țară care urma să se confrunte cu un val de îmbolnăviți îmi captau atenția. România, cu sute de mii de români lucrători în peninsulă, continua să-și ducă luptele politice și să nu întreprindă nicio măsură pentru pregătirea sistemului medical și a populației pentru ce urma să vină.

Cu toți am văzut ulterior….

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: