marți, iunie 15, 2021

Sarcina și soarele. A fi însărcinată vara nu este tocmai ușor. Mai ales, dacă vorbim despre petrecerea timpului liber la plajă sau piscină, sub razele soarelui.

În timp o mică baie de soare furnizează

corpului vitamina D, o expunere îndelungată devine periculoasă, riscurile crescând semnificativ.

Sarcina și soarele. Pe lângă riscul de apariție al cancerului de piele, femeile gravide prezintă o serie de alte afecțiuni la care sunt expuse atunci când iau contact direct cu razele soarelui. Despre acestea și modalitățile de tratare ale arsurilor solare, ne vorbește dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital.

Riscurile expunerii la soare în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, creșterea nivelului de hormoni din corp determină pielea să devină mai sensibilă

și să capete arsuri solare mult mai ușor. De fapt, celulele producătoare de pigmenți sunt suprasolicitate, determinând pielea să devină mai susceptibilă la decolorare atunci când este expusă razelor UV ale soarelui. În loc de un bronz uniform, ai putea căpăta o multitudine de pistrui sau chiar melasmă, pete cenușii care se găsesc deseori pe obraji. De asemenea, sarcina modifică sistemul imunitar și arsurile pot fi mai intense decât de obicei.

„Mai mult decât atât, razele UV ale soarelui pot descompune acidul folic din organism. Acest lucru este riscant pentru dezvoltarea neurologică a bebelușului

tău, în special în primele 12 săptămâni de sarcină”, spune dr. Silviu Iștoc.

Riscurile arsurilor solare

Deoarece afectează doar nivelul pielii, o arsură solară minoră în timpul sarcinii, nu este de obicei, un lucru care să te îngrijoreze. Din păcate, arsurile solare severe pot provoca reacții adverse supărătoare care ar putea afecta copilul.

Temperatura corpului

Prin impactul asupra capacității corpului de a-și regla temperatura, o arsură solară severă poate provoca apariția febrei. Acest lucru poate duce la defecte la naștere, mai ales dacă apare înainte de implantarea embrionului.

Crampe și deshidratare

„Arsurile solare pot favoriza deshidratarea. O viitoare mămică poate pierde până la 1 litru de lichide atunci când este expusă la temperaturi de peste 30 de grade C pentru doar zece minute. Prin creșterea temperaturii corporale, deshidratarea poate induce riscul travaliului prematur sau al avortului din cauza contracțiilor uterine premature. Pierderea de lichid poate crește, de asemenea, riscul de leșin, amețeli”, adaugă dr. Silviu Iștoc.

Tratarea arsurilor solare în sarcină

La fel ca selectarea cremelor solare, femeile însărcinate trebuie să fie atente

la produsele pe care le aplică pentru a trata o arsură solară. Spre exemplu, multe produse utilizate pentru tratarea arsurilor solare au lidocaină, un anestezic local care amorțește și răcește pielea. Din păcate, cel mai bine este să eviți orice cremă care conține acest ingredient în timpul sarcinii. Desigur, cel mai bun mod de a trata o arsură solară este de a evita soarele.

Aplicarea gelului pur sau uleiului de Aloe Vera este o soluție rapidă pentru ameliorarea arsurii. Mai mult decât atât, nu numai că această plantă este ideală pentru tratarea arsurilor solare, dar este excelentă și pentru orice tip de arsură sau iritare a pielii.

Cu toate acestea, dacă te simți rău după o zi petrecută la plajă sau chiar după o plimbare prin oraș, nu ezita să apelezi la medicul tău. Orice simptom anormal sarcinii trebuie analizat pentru a preveni eventualele probleme ce pot apărea.

Ultimele stiri

Parteneri