sâmbătă, octombrie 16, 2021

Articulațiile dureroase la orice schimbare a vremii? Care sunt afecțiunile care se agravează în sezonul rece și cum fi ele rezolvate?

Legatura dintre condițiile meteorologice și durerile articulare

resimțite de o parte dintre noi este una dintre cele mai vechi controverse ale lumii medicale.

În general, persoanele meteosensibile devin depresive, au dureri de cap, dureri articulare și de oase, au insomnii și nu se pot concentra.

Dr. Tarek Nazer, chirurg specializat în Ortopedie și Traumatologie, explică care este contextul apariției acestor afecțiuni în sezonul rece și cum pot fi ele ameliorate.

„Studiile au arătat că schimbările de presiune atmosferică, de temperatură și de umiditate agravează durerile poliartritei reumatoide, artrozei, durerile de spate, dar și de cap, de dinți

sau maxilar. Deși nu se cunoaște cu certitudine mecanismul, oamenii de știință au legat aceste probleme de scădere a presiunii atmosferice înaintea unei furtuni, iar acest lucru afectează presiunea din interiorul articulațiilor”, explică specialistul.

În plus, durerile articulare pot apărea și în contextul bolilor reumatice, acestea fiind activate de umiditatea crescută și de frig. Durerile se pot instala înainte de a ieși la frig, respectiv odată cu oscilația presiunii atmosferice. Pot fi însoțite de umflarea sau înroșirea articulației, precum și de pierderea mobilității articulației respective.

„Orice

durere apărută ar trebui să vă trimită la medic, iar examenul clinic să vizeze întregul organism și nu doar o porțiune minoră din acesta. Durerile articulare apar în leziunile la nivel articular, dar și în boli autoimune, guta sau infecții”, continuă dr. Tarek Nazer.

Pentru a reduce disconfortul și pentru a ameliora starea de sănătate a pacientului, specialistul ortoped vine cu soluții punctuale. „Există o serie de măsuri pe care le putem lua, măsuri despre care voi vorbi în continuare”, conchide chirurgul ortoped.

– Calmarea durerii este soluția în timpul schimbărilor de vreme; unii oameni

cu artrita vor fi nevoiți să crească medicația; tratamentul, de obicei, presupune medicație antiinflamatoare care pe termen lung are efecte secundare nefavorabile;

– Îmbracăminte corespunzătoare;

– Păstrarea unei temperaturi optime în casă sau în mașina pentru a ajuta la ameliorarea durerii legate de vremea rece;

– Aplicații calde pe articulațiile dureroase, deoarece ajută la relaxarea mușchilor și la îndepărtarea durerii;

– Mișcarea este vitală pentru articulații, înainte de a ieși la temperaturi scăzute puteți face exerciții de încălzire cu articulațiile care

sunt dureroase pentru a slăbi rigiditatea;

– Îmbunătățirea stării de spirit;

– Hidratare corespunzătoare, consumul a minim doi litri de lichide pe zi;

– Evitarea fumatului;

– Evitați consumul de cafea, alcool și energizante.

Ultimele stiri