joi, mai 26, 2022

Plămânii sunt plămâni esențiali pentru organism. Aceștia sunt responsabili pentru oxigenarea întregului organism și, de fapt, viața nu ar fi posibilă fără funcționarea acestora.

Dacă plămânii se îmbolnăvesc, întreg organismul resimte acest lucru. O capacitate diminuată a plămânilor va avea consecințe asupra rezistenței organismului, energiei și funcționării organelor din corp.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă cu Volodimir Zelenski? Ridurile fat...

Plămâniii pot fi ușor afectați de anumite obiceiuri nesănătoase. Din păcate, anumite leziuni pulmonare sunt ireversibile, precum cele provocate de fumat.

Leziunile provocate de fumat, ireversibile

„Orice ţigară este dăunătoare. Numărul de 10 ţigări este de multe ori o etapă din drumul spre un pachet pe zi. Dependenţa se întreţine şi se potenţează. Nicotina este cel mai puţin periculos produs din ţigară. Celălalte subtanţe cancerigene şi iritative sunt cele care atrag multitudinea de boli unde fumatul este cauză sau factor de risc”, explică Prof. dr. Florin Mihălțean, potrivit Click! Sănătate.

Temperatura înaltă distruge plămânul

„Leziunile generate de fumat sunt ireversibile, pentru că tutunul, la temperaturi înalte, distruge plămânul. După întreruperea fumatului se stopează declinul accelerat al funcţiei pulmonare consecutiv, de obicei, acestui efect distructiv. Totodată, scade şi din iritaţia bronşiectaziei, deci din obstrucţia la nivelul căilor aeriene inferioare. Riscul de cancer se apropie însă de cel al unui nefumător abia după 15 ani”, mai explică medicul.

Te-ar mai interesa: Alertă alimentară: produs cu pesticide retras de p...

Fumătorul pasiv nu este ferit de riscuri

„Fumătorul pasiv are riscuri foarte apropiate de cele ale fumătorului activ. Acestea depind de durata expunerii, de numărul de fumători din cameră, de frecvenţa fumatului acestora, de sistemul de ventilaţie. Există exemple în care soţul sau soţia, în mod cu totul nevinovat, au făcut un cancer pulmonar din cauza fumătorului din casă, după cum există nenumărate cazuri de familii de fumători unde generaţii succesive au împărtăşit aceeaşi soartă şi au plătit acelaşi tribut fumatului” adaugă medicul.

Te-ar mai interesa: Tot ceea ce trebuie să știi despre febră. De ce se...

Un fumător pierde aproximativ 15 ani din viață

„În medie un fumător pierde între 10-15 ani din viaţă.

Fumatul creează dependenţă prin intermediul nicotinei din tutun. Această nicotină blochează unii receptori din creier unde se fixează şi creează o dependenţă şi o satisfacţie a fumătorului realizată ulterior din ce în ce mai greu la un nivel mai mare al nicotinei. Astfel se explică de ce fumătorii încep cu câteva ţigări şi apoi treptat ajung la un pachet”, explică medicul, potrivit sursei citate.

Te-ar mai interesa: Guvernul a aprobat legea care va permite personalu...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private